Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Zene

A HÁZHOZ MEGY A ZENEDE könnyűzenei előadás-sorozat erdélyi turnéjának kiemelt célja az erdélyi magyar gyermekekkel megismertetni az anyaország könnyűzenei fejlődését, bemutatni a magyar zenei értékeket, a magyar identitás erősítése a könnyűzenén keresztül. A legendás rocktörténeti személyiségeket a székelyföldi Baricz Gergő énekhangjával és Nagy Zoltán gitárjátékával idézik meg a gyermekeknek. A ritmusszekciót Megyaszay István és Bordás József alkotja. Háromszéki időpontok: szerdán 11, 13, és 19 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium koncerttermében (az esti előadásra jegyek kaphatók a városi szervezőirodában, a többi előadásra előzetes foglalás a 0747 770 388-as telefonszámon); 19-én, csütörtökön 11 órától a Kovásznai Városi Művelődési Házban (jegyek a művelődési ház irodájában vagy előadás előtt a helyszínen kaphatók). ZONGORAHANGVERSENY. Ma 18 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében Kovács Hunor, a Brassói Transilvania Egyetem zenetanszékének diákja ad zongorahangversenyt. Műsoron: Johann Sebastian Bach-, Ludwig van Beethoven-, Johannes Brahms- és Alekszandr Szkrjabin-művek. Egy jegy ára 10 lej. FIATAL TEHETSÉGEK GÁLÁJA. Május 19–21. között az Árkosi Kulturális Központ és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet szervezésében tartják az országos és nemzetközi versenyeken díjazott fiatal tehetségek gálájának 32. kiadását. A három nap alatt különféle hangszerek (zongora, gitár, klarinét, fuvola, trombita, kürt, ütőhangszerek és canto) szólalnak meg a klasszikus zenei koncerteken. Előadók a bukaresti és sepsiszentgyörgyi zenelíceumok tanulói: Kádár János Balázs, Anita Stoica, Kakasi Zsuzsanna, Anastasia Cismas, Iosif Mirea, Vajda Gergő, Matei Lăbunț, Maria Ciobănaș, Kádár Lia, Molnár Kitti, Ivanitzki Krisztina, Sebestyén-Lázár Kata, Chris Cioacă, Máthé Izabella, Bar­tha Botond és Mátyás Attila. A gála zenei vezetői: Nicolae Dumitru és Sebestyén-Lázár Enikő tanárok. Az előadások május 19-én, csütörtökön és május 20-án, pénteken 17 órától kezdődnek, a gála zárórendezvényére (a díjkiosztóra) szombaton 11 órától kerül sor a kulturális központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Bástya Ház, Olt utca 6. szám). A belépés ingyenes.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Színház

KOVÁSZNA. Ma 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban a gyergyószentmiklósi Figura Studió Színház S. Ö. R. – azaz Shakespeare Összes Rövidítve című előadása tekinthető meg (rendező: Barabás Árpád). Helyfoglalás, jegyek elővételben a városi művelődési házban vagy a 0762 674 156-os telefonszámon 8–16 óráig. Jegyár: 25 lej, nyugdíjas- és diákkedvezménnyel 20 lej. Az előadásra érvényesek a színházbérletek.  BEMUTATÓ. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Jevgenyij Svarc A sárkány című darabjának be­mutató előadását szombaton 19 órától tartja a színház nagytermében. Az előadás rendezője Vladimir Anton. Jegyek a városi szervezőirodában kaphatóak.  OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY. Május 24-én, kedden 19 órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius templom konferenciatermében lesz látható az Osonó Színházműhely Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegei­ből készült előadása. Rendező: Fazakas Misi, előadja: Mucha Oszkár. A helyek száma korlátozott, helyfoglalás szükséges az [email protected] e-mail-címen. 

 

Kiállítás

Hírdetés

A Vadon Egyesület és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) szervezésében kerül sor a XXI. Nemzetközi–Magyar Fotószalon kiállításra május 19-én, csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény épületében (Bene-ház, Gróf Mikó Imre utca 11. szám). Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitja Magdó István, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnöke.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Mű­vész mozi műsorán ma: 15 órától Encanto (magyarul beszélő), 16.30-tól Tűzszív (románul beszélő), 17 órá­tól Pipiána Hoppsz és a Sötétség Hörcsöge (románul beszélő), 18.30-tól Doctor Strange az őrület multiverzumában (román feliratos) és 21 órától magyarul beszélő, 18.45-től Downton Abbey: Egy új korszak (magyarul beszélő), 20.45-től Külön falka (román feliratos). Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 10–13 és 15–21 óráig; telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Rádió

A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret a karmelita nővérekkel, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től ima a hivatásokért, 7.30-tól szentmise Csíkszeredából a Szent Ágoston-templomból, 8.10-től A hét plébániája Gábor Annával, 8.20-tól Ébredjen a Mária Rádióval!, 8.30-tól Igent mondok, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Lorettói litánia, 12 órától Mennynek Királyné Asszonya, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro. 

 

Hitvilág

Csütörtökön az esti szentmise után a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban megbeszélést tartanak a Ferenc pápa által meghirdetett szinodális út kapcsán. Várnak mindenkit, hogy a témában megfogalmazott kérdéseket megbeszélhessék és aktualizálják azokat a közösség sajátosságainak megfelelően.

 

Röviden

LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Nagyborosnyón és Kisborosnyón, csütörtökön Cófalván, Várhegyen, Lécfalván és Feldobolyban gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget).  ÁRAMSZÜNET. Bikfalván ma 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.  JOGI TANÁCSADÁS. Szerkesztőségünket ingyenes jogi tanácsadásért újra fel lehet személyesen is keresni. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig várja az érdeklődőket. 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »