Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál

Könyvbemutató

PRÉDA BARNA zalánpataki író Harci zajban – Zalánpataki hősök albuma című kötetét Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban ma 18 órától dr. Péter Sándor nyugalmazott irodalomtanár, Magyarosi Sándor hadtörténész, a kötet lektora, valamint a könyv szerzője mutatja be. BALLA EDE ZSOLT székelyudvarhelyi író László király öröksége című legújabb kötetét a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvarban mutatják be ma 17 órától. A könyvből a sokrétű, Szent László királyhoz kapcsolódó szellemi-kulturális örökséget ismerhetjük meg.

 

Múzeum

A HATODIK HÓNAP MŰTÁRGYA csütörtöktől látható a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. 16 órakor a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi gyűjteményéből kerül közszemlére az idei hatodik hónap műtárgya, mely a székely ünnepi viselet darabja volt és a 19. századtól már minden lány ruhatárában szerepelt. Aki csütörtökön 19 óráig ellátogat a Lábas Házba, megtudhatja, hogy pontosan melyik ruhadarabról van szó. A hónap műtárgyáról bővebben július 1-jétől, péntektől a múzeum honlapján (sznm.ro) lehet olvasni.

 

Zene

ZONGORAKONCERT ÉS ÚTI BE­SZÁMOLÓ. Június 30-án, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében zongoraestre kerül sor a nagyváradi Thurzó Zoltánnal. A koncert mellett a művész úti beszámolót tart a legutóbbi rendhagyó zongorakoncertjéről – amelyet 5364 m magasságban, a Mount Everesten tartott – és a Guinness-világrekord felállításáról. Műsoron: George Enescu, Bartók Béla, Szergej Bortkiewicz, George Gersh­win, Manuel de Falla, Georg Friedrich Händel, Frédéric  Chopin, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart és Manuel Ponce művei. Jegyek elővételben is kaphatók a központ székhelyén, Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 6. szám alatt naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej. ZENEI VILÁGOK TALÁLKOZÁSA GERNYESZEGEN. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Fejes Művészeti Akadémia különleges egynapos fesztiválra invitálja a klasszikus, a népzene, a jazz és a romantikus helyszínek szerelmeseit. Július 10-én a gernyeszegi Teleki-kastélyban zajlik a GernyeFest, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, az akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket. Az eseményre előzetesen is lehet regisztrálni a [email protected] e-mail-címen. Busz indul a csoportlétszám függvényében Sepsiszentgyörgyről. Érdeklődni a 0737 151 102-es telefonon lehet. Az iratkozás a buszjáratra július 1-jéig tart. 

 

Mozi

Hírdetés

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 15.45-től Jurassic World: Világuralom (román feliratos), 16 órától Light­year (magyarul beszélő), 17.45-től Top Gun: Maverick (román feliratos), 18.45-től Fekete telefon (román feliratos), 20.15-től Elvis (román feliratos), 20.45-től Esemény (román feliratos). 

 

Rádió

A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Napindító gondolatok, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től Ima a hivatásokért (29.), 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Jézus Szíve litánia, 10 órától papszentelési szentmise Gyulafehérvárról, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariradio.ro.

 

Hitvilág

GYŰJTÉS. Ma, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén gyűjtést tartanak Erdély katolikus templomai­ban az Apostoli Szentszék karitatív tevékenységének támogatására. VAKÁCIÓS BIBLIAHÉT. Június 28. – július 1. között naponta 10–13 óráig vakációs bibliahétre várják a vallásórás korú gyermekeket (6 éves kortól 12 éves korig) a baróti református templomban. A 13 éven felüli korosztályra segítőként számítanak. EZ AZ A NAP! A mozgalom és rendezvénysorozat 22 évvel ezelőtt azzal indult el útjára, hogy egy nap Magyarország legnagyobb és legjelentősebb stadionjába gyűjtse össze a magyarországi és az európai keresztényeket, kifejezve a felekezeteken átívelő összetartozást. Az idei dicsőítő rendezvényt július 23-án tartják a budapesti Puskás Arénában. Autóbusz indul Sepsiszentgyörgyről, még pár helyre jelentkezni lehet Pál Katinkánál (telefon: 0745 259 872).  GYEREKTÁBOR CSÍKSOMLYÓN. Két év kihagyás után újból lehet jelentkezni az Assisi Szent Ferenc Iskolája nevet viselő gyerektáborba, melyet július 7–10. között tartanak a csíksomlyói ferences kolostorban. A programra 1–8. osztályosok jelentkezését várják. Ezenkívül a 9+ osztályosok kisegítőnek, míg a 18+ évesek segítőknek jelentkezhetnek. Jelentkezni és regisztrálni ma estig lehet az ofm.ro oldalon.

 

Röviden

JOGI TANÁCSADÁS. Szerkesztőségünket ingyenes jogi tanácsadásért újra fel lehet személyesen is keresni. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig várja az érdeklődőket.  NYÁRI NYITVATARTÁS. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár augusztus 31-ig nyári nyitvatartás szerint várja az olvasókat: kedden 9–19, szerdától péntekig 9–17, szombaton 9–13 óráig. A Sport utcai fiókkönyvtár programja nem változik. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Kommandón, csütörtökön Szotyorban, pénteken Kilyénben gyűjti a hulladékot (háztartási, elektronikus, illetve szelektív hulladékot: műanyagot, fémet, papírt és üveget). JAVÍTÁSI MUNKÁLATOK. Tájékoztatják a gépjárművezetőket, hogy mától kisebb javítási munkálatokra kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Aréna előtti körforgalomnál. A munkálatok idején a körforgalom melletti elkerülő úton lehet közlekedni. FALUNAPOK. Július 1–3. között két év kihagyás után újra megszervezik a szent­ivánlaborfalvi falunapokat az ifjúság, hagyomány és kultúra jegyében. A helyi fiatalok (SZI@) mindenkit várnak.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (telefon: 0267 318 355, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »