Mikoláék liechtensteini számlán parkoltathattak pénzt

Mikoláék liechtensteini számlán parkoltathattak pénzt

Az államtitkár és volt neje az adóparadicsomban alapított alapítványt, amely a családi pénzeket kezelte.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésekért felelős államtitkára kihagyott egy tételt az elmúlt években benyújtott vagyonnyilatkozataiból – írja az Index. A portál úgy tudja, hogy Mikola és korábbi felesége Európa egyik adóparadicsomában, Liechtensteinben hozott létre a családi pénzek kezelésére egy alapítványt.

A céget a parányi ország fővárosában, Vaduzban alapították – onnan lehet ismerős a település, hogy ennek csapata ejtette ki tíz éve az Újpestet az UEFA Kupa selejtezőjében –, ám a korábbi egészségügyi miniszter vagyonnyilatkozatában nem szerepelt, holott a családi ingatlanokat feltüntette.

Tényleg létezik a cég

Mikola elismerte a portálnak a cég létezését, de azt mondta, nem volt köze hozzá. „Kb. 1 évtizeddel ezelőtt létesített családi alapítvány, melybe évtizedekig Németországban élő, volt feleségem fizetett be pár ezer eurót Németországban élő gyermekei számára. Pénzmozgás azóta nem volt. A kassza üres” – közölte az Indexszel az államtitkár.

Volt felesége, Fülemen Róza szerint Mikola rosszul emlékszik, az alapítvány működésére az államtitkárnak volt rálátása, és az ő pénzét kezelték a liechtensteini számlán. Mikola 2015 elején vált el Fülementől, ő volt a harmadik felesége. Nem járt jól, az Index szerint Mikola vállalt kezességet Fülemen nem fizetett svájcifrank-alapú hiteléért, így végrehajtó foglalta le az ingatlanokat és a két autót, amelyek a vagyonnyilatkozatában szerepeltek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »