Milyen rendszámok jönnek, ha jelenlegi kombinációk elfogynak?

Milyen rendszámok jönnek, ha jelenlegi kombinációk elfogynak?

Egyre több az új autó, használtakat is importálunk, így felgyorsult a rendszámok kiadása. Pár év múlva már azon kell gondolkodni, hogy mivel lehet lecserélni a jelenlegi kombinációt – írja a Napi.hu. A 2008-as válság lelassította a rendszámkiadást, 310 ezerről először 172, aztán 2010-re 147 ezerre csökkentve azt.

A kilábalás után aztán elkezdett feléledni az autópiac: 2016-ban már több mint 367 ezer új rendszámot igényeltek, idén az első hét hónapban átléptük a 222 ezret. Ha ez így folytatódik, 380 ezer fölé is juthatunk még idén.

Kombinációk

Hírdetés

A készletkiadás most a P betűnél tart. Legutóbb PJK kombinációkat adtak ki. Újrahasznosítás nincs, tehát nem fogják kiadni az AAA-001-es táblát, pedig az valószínűleg már nincs forgalomban. Nem is kell leadni a rendszámot ha ideiglenesen kivonnak a forgalomból egy autót, kivéve, ha arra hivatalból kerül sor. Később viszont kérheti az ügyfél, hogy helyezzék újra forgalomba a járművet, ha ennek nincs akadálya, ugyanazt a kombinációt kapja vissza.

Ami szintén gyorsítja a kiadásokat, hogy a Q betűt inkább nem használják, mert megzavarhatja a rendszámfelismerőket.

Meddig tart a készlet?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint körülbelül nyolc évig lehet még használni ezeket a kombinációkat, nagyjából 3 millió verzió maradt belőlük. A kormány egyelőre nem foglalkozik vele, hogy utána mi lesz. Területi jelzéssel ellátott rendszámokról lehetett korábban hallani, de végül elvetették ezt az ötletet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »