Minden idők egyik legkeresettebb könyve lett a „Németország felszámolja önmagát”

Minden idők egyik legkeresettebb könyve lett a „Németország felszámolja önmagát”

Thilo Sarazzin „Németország felszámolja önmagát” című műve mára minden idők egyik legkeresettebb könyvévé vált Németországban. A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Szalai Zoltán Németország-szakértő beszélt a 2010-ben megjelent és nagy port kavart, azóta egyre aktuálisabbá váló könyvről.

2010-ben került a német könyváruházak polcaira Thilo Sarrazin „Németország felszámolja önmagát” című kötete. A baloldali kötődésű politikus 464 oldalas munkájával igencsak felborzolta a kedélyeket a bevándorlás és a társadalmi integráció témakörében. A megdöbbenést leginkább az okozta, hogy a szociáldemokrata politikus a politikai aréna bal oldaláról fogalmazta meg azt a kritikát a muszlim bevándorlók integrációs és szociális problémáiról, amit addig csak a radikális jobboldal mert megfogalmazni Németországban.

Sarrazin legnagyobb „bűne” tehát az volt, hogy személyét – lévén, baloldali kötődésű – nem lehetett könnyen fasisztázni, rasszistázni és személyes elismertsége így valósággal áttörte a politikai korrektség falait – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A szociáldemokrata politikusra az egész liberális erőtér „dúvadként” támadt; elsőként az államfőnek kellett elítélnie Sarazzint, majd pártjától követelték a kizárását. Csakhogy eközben a „Németország felszámolja önmagát” minden idők egyik legkeresettebb könyvévé vált a német nyelvterületen, s a megjelenés utáni évben is többször újra kellett nyomtatni.

Egyértelművé vált, hogy Thilo Sarrazin 2010-ben kinyitotta azt a szelencét, amelynek fedele alatt már régóta fortyogtak az „elmuszlimosodás” konfliktusai.

Egyre aktuálisabbá vált a könyv

A kötet ma is töretlenül népszerű, ahogyan az elmúlt évben hatására – a kezdeti tiltakozások után – először a német kancellár, majd a brit miniszterelnök is ki merte mondani, hogy bizony megbukott a hatvanas évek óta vizionált békés multikulturális társadalom, s az Európán kívüli civilizációk nem élhetnek párhuzamos, az európaiságot figyelembe nem vevő életet.

Hírdetés

A szerzőtől – aki a német Szövetségi Bank igazgatósági tagja is volt – a pénzintézet is többször elhatárolódott, Sarrazin később a viták hatására le is mondott posztjáról. A könyv megjelenésének idején már idősebb volt, komoly szakmai múlttal a háta mögött.

Volt olyan időszak, amikor Sarrazin több mint 40 igazgatóság és felügyelőbizottság tagja volt, de ezeknek a formális pozícióknak a nagy része a könyv megjelenése után elveszett – mondta el a Kossuth Rádió műsorában Szalai Zoltán Németország-szakértő, a Mathias Corvinus Kollégium igazgatója. Mint hozzátette, a Sarrazint illető kritikák rendszerint azt fogalmazták meg, hogy a könyvével mennyi kárt okoz Németországnak, a gondolatai milyen károsak a német társadalomra – és ebben egyetértett a CDU és az SPD, a bal- és a jobboldal, a liberálisok és a zöldek.

A háborús bűnök kísértenek

Szalai Zoltán úgy fogalmazott: a német társadalom alapmotívuma, hogy a 2. világháború vállalhatatlan bűneit jóvá kell tenni, az ország elmúlt 70 éve gyakorlatilag erről szólt. A bevándorlás és a külföldi, migrációs háttérrel rendelkező, Németországban élő emberek felkarolása és integrációja ennek a múltnak a leépítését és feldolgozását nagyon erősen befolyásolja – hívta fel a figyelmet.

A könyv nagyrészt erről szól  – folytatta –, hogy a múlttal valamit valóban kezdeni kell, mert most új problémák bukkantak fel – utalt a migrációs válságra Szalai Zoltán. A 2015-ös év, a Wilkommenskultur és az akörül kialakult vita egy teljesen más közeget hozott, ami miatt ma már egyre többen mondják azt, hogy Sarrazin könyvében vannak megfontolandó gondolatok – mondta.

„Néha magam is úgy gondolom, hogy Sarrazin túllő a célon és sok olyan tézist fogalmaz meg, ami nem biztos, hogy előre visz. A megállapítások nagy része azonban igaz, és az események, amelyek 2015 után következtek, egyértelműen őt igazolták” – jelentette ki a Németország-szakértő.

A párhuzamos társadalmak kialakulása, az integráció működésképtelensége, az, hogy a bevándorlás ebben a formában gazdaságilag nem hasznos Németország számára és hogy az iszlám és a kereszténységtől eltérő kultúrák integrációja talán kivitelezhetetlen – ezek a tézisek mára, ha nem is mindenki által lefogadottak, de a mindennapi viták részei – foglalta össze Szalai Zoltán.

forrás: Kossuth Rádió / Vasárnapi Újság / hirado.hu

The post Minden idők egyik legkeresettebb könyve lett a „Németország felszámolja önmagát” appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »