MKP elnök: Mi lenne, ha a Felvidék útjait, gazdasági vonalait, nem felfelé, hanem az anyaország felé építenénk?

MKP elnök: Mi lenne, ha a Felvidék útjait, gazdasági vonalait, nem felfelé, hanem az anyaország felé építenénk?

“Óvatosak az emberek. Mindig is óvatosabbak voltak itt a határon túl, mert úgy gondolják, hogy nehogy ez vagy az történjen. Megértem őket. 46-47-ben, amikor a második világégés lezajlott, ennek a felvidéki magyarságnak a zömét felrakták marhavagonokba, elvitték Csehországba kényszermunkára, egy másik részét becserélték Magyarországgal. A felvidéki magyarságot értelmiségében, földműveléshez értő parasztságában gyakorlatilag lefejeztek. Ha nem olyan kormánya lenne Magyarországnak, mint amilyen van, akkor a határon túli magyarság sem tartana ott ma, ahol tart…” – mondta helyzetismertetőjében Menyhárt József, az MKP (Magyar Közösség Pártja) elnöke a CÖF-CÖKA által szervezett Civil Akadémián.

A Civil Akadémián a Polgárportál is ott járt, néhány kiragadott gondolat Menyhárt József beszédéből:

“Az új, Magyarországról jövő gazdaságélénkítő gazdaságpolitika egy nagyon fontos dolog. Ahol egy népcsoport el tudja tartani magát, gazdaságilag ereje van, szava van, öntudata van, hite van a saját munkájában, akkor meg tudja vetni a lábát, úgy, hogy senki nem tol minket arrébb…” “Az, ami az elmúlt 25-27 évben az irányunkban, ellehetetlenítésünkben ott volt, azt most meg tudjuk fordítani. Amikor abban gondolkodunk, hogy egy déli régiónak – amely Szlovákiának egy déli régió – fölfelé kell magát becsatornáznia, mi lenne, ha a térképen lefelé gondolkodnánk? Ha az útjait, gazdasági vonalait, nem felfelé, egy olyan többségi nemzet felé kötné, amely gyakorlatilag semmit sem adott neki, hanem elkezdene az anyaország felé kiépíteni.”

“Az itteni (anyaországban élő) magyarság – még ha nincs is itteni, meg ottani, talán ezt a fejekből kellene kiirtani – ezt az országot virágoztatni, építeni tudja, az nekünk, határon túli magyaroknak, akik ehhez a nemzetrészhez tartozunk, bőven elég ahhoz, hogy mi büszkén valljuk, hogy idetartozunk. Mi nem kérünk semmit az anyaországtól, csakhogy erős legyen és büszkén nézhessünk fel rá. Magunkat, a problémáinkat magunknak, közösségként kell megoldani.”

Hírdetés

A Civil Akadémiáról készült videó-összefoglalónk:

Forrás: Polgárportál

The post MKP elnök: Mi lenne, ha a Felvidék útjait, gazdasági vonalait, nem felfelé, hanem az anyaország felé építenénk? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »