MKP: Gátat kell szabni a spekulatív földszerzéseknek

A szlovák törvényhozás ezen a héten hagyta jóvá azt az alkotmánymódosítást, amely a termőföld védelmét célozza. Az MKP arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkotmánymódosító javaslatot ugyan a Szlovák Nemzeti Párt terjesztette be, az ötlet maga nem az SNS műhelyében született.

 

Az elmúlt években ugyanis több agrár érdekvédelmi szervezet jelezte:

 

“a termőföldet nem áruként, hanem nemzeti kincsként kell kezelni, és magyarországi illetve lengyel példára akár alkotmánymódosítás útján is gátat kell vetni a spekulatív földszerzéseknek.”

 

Az MKP közleménye kiemeli, hogy

 

“Jelenleg a mintegy két és fél millió hektár mezőgazdasági földterületből akár kétszázezer hektárnyi is lehet idegen befektetők kezében. Pontos adatokkal azonban senki sem tud szolgálni, mivel a földeket általában Szlovákiában bejegyzett társaságok vásárolják fel (…).”

 

Ezek a társaságok természetesen nemegyszer a külföldi, jórészt dán, holland, osztrák és orosz cégek érdekeit szolgálják ki.

 

Elejét kell venni a visszaéléseknek

 

Az MKP megjegyzi, hogy a Szlovák Földalap kezelésére bízott területek helyzetét is rendezni kellene:

 

„Az elmúlt években számtalan korrupciógyanús ügyre került fény, a földek láthatatlan csereberéje, az ezt követő drága állami kivásárlások (pl. az autópályák vagy ipari parkok esetében) felvetik az alapkérdést: miért nem kerülnek ezek a földek a települési önkormányzatok kezelésébe?”

 

A felvidéki magyar párt nehezményezi az ezzel kapcsolatos politikai akarat hiányát, melynek részbeni okát abban látja, hogy egyes politikusokra „erőteljes árnyék vetődik” a földek adásvételével kapcsolatos ügyleteket illetően, „akik viszont a törvényhozás aktív szereplői”.

 

A Gazda PT is részt vett az előkészítésben

 

Az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke, Varga Péter a közleményben kiemelte, a most elfogadott alkotmánymódosítás egyik fő civil szervezője a Vidéki Platform volt, az a Vidéki Platform volt, amely több kisebb érdekvédelmi csoportot képvisel az agrárium és élelmiszeripar területéről, köztük a felvidéki magyar Gazda Polgári Társulást. A kezdeményezést természetesen támogatta a dunaszerdahelyi székhelyű Szlovák Agrárkamara és a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara is.

 

„Ha kissé megkésett is, pozitívan értékelhetjük a termőföld alkotmányos védelmét. Hogy menyire lesz hatékony és mennyire fogja szolgálni a szántó-vető gazda érdekeit, az természetesen a további törvényalkotáson és Brüsszel álláspontján is múlhat, hiszen ami szlovákiai érdek, nem biztos, hogy egyben uniós érdek is, ahogy azt már többször tapasztalhattuk.”

 

írja Varga az állásfoglalásban.

 

Körkép.sk/Sajtóhír

Nyitókép: rno.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »