Morgan Freeman Istent keresi, a NatGeo a hangsávot

Morgan Freeman Istent keresi, a NatGeo a hangsávot

Különös baki tette tönkre a NatGeo új sorozatának magyarországi premierjét.

Kínos hiba zavarta meg Morgan Freeman ismeretterjesztő istenkeresését. A jókora médiakampánnyal beharangozott, Isten nyomában című, hatrészes sorozat első epizódja – a világpremier napján – rossz hangsávval került adásba a National Geographic (NatGeo) hazai műsorán. A képek rendben voltak, azon valóban az első rész eseményeit láthattuk, a hangsáv azonban a második epizódhoz tartozott. Vagyis amíg Morgan Freeman az élet és halál kérdéseit kutatta a képernyőn, addig a nézők az apokalipszis vallásos értelmezéseit hallgathatták. Ez néha finoman szólva is ellentmondásos helyzeteket eredményezett: a jeruzsálemi siratófalnál a muszlim szélsőségesekről esett szó, később a színész egyiptomi romok között a Katrina hurrikán New Orleans-i pusztításairól beszélt. Érthetetlen hiba, ami különösen bosszantó, ha arra gondolunk, mennyi energiát ölt a műsor felvezetésébe a NatGeo.

Az Oscar-díjas Morgan Freeman nem először adja arcát „ismeretterjesztő” műsorhoz. Igaz, a 2010-ben indult, A féreglyukon át című tudományos sorozat, amely az univerzum nagy kérdéseit kutatja, talán épp az Isten nyomában ellenpontja lehet, ha a fizika törvényei felől közelít a teremtéshez. Új sorozatában – amelynek nemcsak házigazdája, de producere is – Morgan Freeman a vallások nyomában járva igyekszik választ kapni a kérdésekre: ki lehet Isten, honnan jöttünk, és miért létezik gonosz?

Hitelesebb házigazdát nehezen képzelhetnénk el a színésznél, aki a Bruce Almighty (Minden6ó) és az Evan Almighty (Evan, a minden6ó) című vígjátékokban magát Istent személyesítette meg. Természetesen kissé blaszfém a párhuzam, de a szórakoztatóipar logikája szerint ezt is számításba kell vennünk. Tovább árnyalja a képet, ha Morgan Freeman egy korábbi interjúját idézzük, amelyben a The Wrapnek nyilatkozva elmondja, nem hisz abban az Istenben, aki a saját képére teremtette az embert. Az ő hite szerint mi teremtettük Istent, aki így bennünk van, és ha hisz benne, csak azért van, mert ő maga Isten. Maradjunk annyiban, a kíváncsiság, a keresés vágya és a legendás orgánum tökéletessé teszik a színészt, hogy egy „vallási ismeretterjesztő” sorozat házigazdája legyen.

A vasárnap este vetített első epizód arra kereste (volna) a választ, mi történik velünk, amikor meghalunk. Mindezt a NatGeo műsorainál megszokott, bombasztikus szlogenek és nagy hatású képek segítségével. A nézők érdekes helyekre utazhatnak el Morgan Freemannel: Egyiptomtól Mexikóig, Jeruzsálemtől a Gangeszig. És hogy az utazást ne nehezítsék túl, a képekhez nagyon egyszerű, de roppant mélynek tűnő igazságokat mondattak fel a színésszel az alkotók. Ez persze semmit nem von le a végtelenül profi széria értékéből, hiszen ne feledjük, a csatorna legtöbb produkciója már jóval inkább szórakoztató műsor, mint ismeretterjesztés. Eszerint kell megítélnünk az istenkeresésüket is.

Sajnos erről a hazai közönség még csak félig-meddig győződhetett meg. A hibával kapcsolatban megkerestük a NatGeót, ahol elárulták, idejében észlelték, hogy rossz a hangsáv, ám a külföldi sugárzás miatt a műsor ideje alatt nem tudták megoldani a problémát. De április 6-án, szerdán este tíztől, illetve vasárnap este kilenctől megismétlik az első részt – ezúttal már a megfelelő hangsávval.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »