"Moszkva-megállító" és CEU-s tüntetésen is volt már Orbán tusványosi kifütyülője, most pedig be akar lépni az LMP-be, mert ők "nemzetiek"

"Moszkva-megállító" és CEU-s tüntetésen is volt már Orbán tusványosi kifütyülője, most pedig be akar lépni az LMP-be, mert ők "nemzetiek"

Mi vitt rá arra egy fiatal nőt, hogy Budapestről Tusnádfürdőre igyekezzen, és ott a tömeg akaratával szembemenve kifütyülje Magyarország miniszterelnökének beszédét? Ladó Andrea az Uh.ro-nak beszélt motivációiról, alább olvasható a cikk.

Nem követte szombat óta az internet népének a reakcióit Ladó Andrea, aki szombaton egy molinót lobogtatva kifütyülte Orbán Viktor tusványosi beszédét. Azt mondja, vasárnap családi napot tartott, kirándulni volt, és csak a nővére pörgette időnként végig a Facebookot, az ő közvetítésével érkeztek el hozzá a vélemények, kommentek, ezért nem is viselték meg különösebben.

A nővérétől tudta meg azt is, hogy az őt földre rántó fotós bocsánatot kért a Facebook-oldalán. „Jó, akkor írjuk oda, hogy semmi baj, de mire odaírtuk volna, már eltűnt a bejegyzés" – mesélte a hétfő délutáni beszélgetésen.

Este néztem rá a netre, és mutattam a tesómnak: hű, GIF lett belőlem a 444 címlapján! Addig nem bírtam ránézni és rákattintani semmire – mondja. Pedig hír- és kommentolvasó függő vagyok.

Igazából az lepte meg jobban, hogy a tiltakozó Facebook-eseményre senki sem jelentkezett támogatóként, őt lehurrogó annál inkább. Meg is fenyegették többen. Majd lenyeled a füttyöt – írták a székelyföldi kommentelők a meghirdetett eseményhez – úgysem jössz oda, gyurcsányista, ki fizet téged? Csak a szokásos – legyint Andrea.

Jöttek a hírek, és úgy éreztem, semmit nem tudok hozzátenni a világhoz, teljesen tehetetlen vagyok – magyarázza, hogy miért tette meg ezt az utat, és állt ki egyedül ellenvéleményével a világ elé.

Hét éve él Magyarországon a lövétei származású lány, aki azért költözött oda, mert egyetem után több helyre beadta az önéletrajzát, és szoftverfejlesztő informatikusként ott talált leghamarabb munkát.

A múlt hetet végigidegeskedte, éjszakánként nem aludt, még álmában is a tiltakozását tervezte, de úgy érzi, nem sokat sikerült megvalósítania az ötleteiből. Először profilkép-cserélős kampány volt tervben, amikor támogatókat gyűjtött, de aztán barátai tanácsára elvetette a macis profilváltás ötletét.

Végül pénteken este 10 órára sikerült elkészítenie azt a molinót, ami a napernyőjére volt kitéve, és amin az RDE Hargita szemétlerakóból származó csurgalékvíz miatt tiltakozott. Csak azután indulhattak el egy barátjával Pestről Tusnádfürdőre. A késői indulás miatt az Orbán-beszéd kellős közepén érkezett meg Tusnádfürdőre, szinte lekéste azt. A kialvatlanság és a hosszú út miatti fáradság miatt „beszéltem zavarosan", amikor a tévések, videósok kérdeztek – állítja.

Az verte ki Ladó Andreánál a biztosítékot, hogy az RDE Harghita kft.-n keresztül annak tulajdonosa, a magyar állam közvetve szennyezi a Székelyföldet.

„Az nem lehet, hogy Orbán zavartalanul ismét elmondhassa a hülyeségeit" – magyarázza, hogy mi mozgatta.

„Mint kés a vajon," úgy hatolt át a tömegen és jutott a miniszterelnök közelébe. Azt mondja, ahhoz, hogy kiálljon és kifejezze az ellenvéleményét, minden kellett, csak bátorság nem.

– Tudtam, hogy fehér kalapos nénikék fognak részt venni az eseményen, akiknek a csíksomlyói búcsú után az Orbán-beszéd a következő menüpont, úgyhogy ebből nem lesz különösebb bicskázás. Nem néztek se csomagot, se személyit, ahhoz képest, hogy micsoda hatalmasság jött le, lazán bejutottam a táborba – fogalmaz.

Egy teleszkópos magyar zászló volt a kezemben, úgyhogy biztos szívesen engedtek. A zászló rúdjára húztam fel később a napernyőt, amire a molinót feltűztem a Koszta kólája szöveggel. Az újságírók előtt álltam, mondták, hogy kicsit álljak félre, mert belógok a képbe. Nem tudták, hogy mire készülök. Az idegesített, hogy a Koszta-kólás molinót mind dél-keleti irányba fújta a szél, és pont nem azt nézték az emberek, mert Orbánra figyeltek – meséli.

Eredetileg plakátolni is szeretett volna, de nem talált hozzá társakat, a plakátokon az szerepelt volna, hogy legyen Tusványos újra a régi, mondja.

„– Tusványoson én itthon vagyok, Tusványost nekem adta a Fidesz, és én nem adom vissza. Ne tessék tönkretenni Tusványost, kibelezni és kiherélni, hanem tessék hazahúzni a csíkot".

– Mi nem tetszik az Orbán-kormányban?

„Erdoganhoz és az oroszokhoz való közeledés, az állami vagyon eladása a haveroknak, állami földek bérbeadása a haveroknak, előbb Simicskának, aztán az új Simicskának, a veje kezére játssza a biogazdálkodást" ezek állnak többek közt az Orbán-kormány rovásán Andrea szemében.

Hírdetés

A vasárnapi zárva tartáson kívül semmi sincs, amivel egyetértene az Orbán kormány intézkedései közül, de azt sem megfelelően alkalmazták. A lány szerint a vasárnapi nyitva tartás rendkívül érzéketlen dolog az alkalmazottakkal szemben, viszont az, hogy szoftvert se lehessen eladni vasárnap, hülyeség. Az sem tetszett neki, hogy pont olyan hirtelenséggel és előzetes társadalmi egyeztetés nélkül vonták vissza a rendeletet, mint ahogy bevezették.

Én voltam Orbán Viktor legnagyobb rajongója, míg az oroszok felé nem fordult. Már korábban is lehetett látni egy-egy jelét annak, hogy elárulja azt, amit a rendszerváltáskor hirdetett, és amivel megnyerték a választásokat. De ezeket még meg lehetett magyarázni. De azt már nem, amikor a 2006-os választások elvesztéséről kérdezték 2007-ben, és azt mondta, hallgatnia kellene, de a kisördögök vakargatják az oldalát: Meg kellene nézni a helyzet csúnya ráncait! – ezzel arra utalt, hogy Dávid Ibolya öreg.

Nekem a ’89-es rendszerváltás volt az alapélmény a meghirdetett eszmékkel, és a Nagy Imre temetésén mondott beszéd, amiért csodáltam. Azután elkezdett minden visszarendeződni, amit én elkezdtem tételesen számolni: hogy Úristen, már ez sincs meg, és az sincs meg.

Én már akkor tudtam, hogy az akkor kivívott dolgokat meg kell védeni, és soha nem szabad hagyni, hogy még egyszer megtörténjen az, ami 1989 előtt történt. Gondold el, hogy ott van ez a csávó, aki hirdeti a nyugati eszméket, és egyszer csak hátat fordít nekik.

A szabad világ értékei mindig akkor és ott mutatkoznak meg, amikor és ahol hiány van, ’89 előtt nálunk, most keleten Malála Júszufzai meg az orosz ellenzékiek kockáztatják életüket a szabadságért. Orbán mindig frappánsan a nyugati értékekkel azonosult a kommunistákkal szemben, és akkor erre most elárulta ezeket az embereket, az én hőseimet, akiket nem lennék képes, és nem is akarnék követni. Kína ellenzékiekkel való bánásmódja miatti EU-s elítélő nyilatkozatot is ő vétózta meg tavasszal.

Az rendben van, hogy a többi politikus sem különb, de tőlük nem is számítottunk jobbra. Ha az ember csalódik, akkor jobban tiltakozik.

Az erőszak miatt nem perel, azért azonban, hogy Soros György fizetett provokátorának nevezték a kormánypárti politikusok, azért igen: „Bizonyítsák be, hogy Soros fizetett nekem! Fekszem a földön, és azt olvassák a fejemre, hogy Soros fizetett. Nem vicces!" Erre teljességgel a saját pénzemet áldoztam.

Számított arra, hogy szidalmazni fogják, arra speciel nem, hogy a haját meghúzzák. „De ez nem is érdekelt különösebben. Nekem az volt az érdekes, hogy fújjam a sípot, amíg lehet. Néztem a videón, hogy Úristen, milyen nagy esés. Mintha a fociban egy nagy műesés lenne. Utólag láttam, hogy a hátamon valami karcolás is van – ott, a helyszínen ebből semmit nem éreztem. A security-s ember tudta, hogyan kell kicsavarni a sípot a kezemből, egyből ott feszítette meg a kezemet, ahol kell. Visszakértem a feliratot és vittem magammal, amikor kísértek ki.

A helyszínen láttam, hogy a hvg-s filmez, gondoltam, jó. Kifele kérdezgetett, de először azért nem tudtam válaszolni, mert ahogy beszélni kezdtem, a biztonsági őr megfeszítette a kezem. Utána lehetett volna, de olyan álmos voltam, hogy hülyeségeket beszéltem, Lénárd András helyett Lénárd Lászlót mondtam s ilyenek. Végig se tudtam nézni" – emlékezik vissza arra, hogyan élte meg a tiltakozását és az azt követő eseményeket.

– Fenyegettek-e meg az akció után?

Nem jött utána gyalázkodás, legalábbis az én címemre. Inkább sajnálkozó, segítségnyújtó üzeneteket kaptam.

Édesanyám, aki hagyományosan fideszes, az elején teljesen ki volt készülve, de megnyugtatta magát, hogy végül is már majdnem negyvenéves vagyok.

Ő is ilyen volt a múlt rendszerben, ő volt az, aki visszapofázott a párttitkárnak, hogy minek kell neki a munkaterv. Anyai örökség. Emlékszem, hogy édesapám és édesanyám ültek a konyhaasztalnál a múlt rendszerben, és apum mondta, hogy eljön az idő, amikor szégyellni kell magunkat, hogy hallgattunk.

– Voltál-e azelőtt tüntetéseken, tiltakozó megmozdulásokon?

Voltam az Állítsuk meg Moszkvát! című tüntetésen, ezen játszották be azt a videót, amin Orbán mondja, hogy, aki elárulja az ő értékeit, azt meg kell állítani. Ezt én is linkeltem a Facebook-eseményhez. A második CEU-s tüntetésen is voltam, nagyon szégyelltem volna, ha nem megyek el. Végülis Orbán mondta, hogy fütyüljem ki.

– Többen is megvádoltak azzal, hogy kommunista, gyurcsányista, MSZP-s, LMP-s stb. vagy? Mi igaz ebből?

Nem vagyok benne egy pártban sem, de szeretnék belépni az LMP-be, mert én velük értek egyet, és szeretném, ha annak az értékrendnek, amit én képviselek, nagyobb súlya legyen a döntéshozásban. De ennek semmi köze ahhoz, hogy kifütyültem Orbánt. Én fel vagyok rá háborodva, azért fütyültem ki.

– Miben értesz egyet az LMP-vel?

Azzal a móddal, ahogyan ők nemzetiek. Nem feküsznek le Amerikának, hanem megkérdezik a kormányt, hogy miért játszottad át azt a földet a Monsantónak. Fel mernek tenni kérdéseket: mi közünk van nekünk Oroszországhoz, kell-e nekünk a Paks, biztos-e, hogy olyan biztonságos, mint ahogyan mondjátok, a CÖF-fel, a CEU-val, a civilekkel kapcsolatos ügyekre rá mernek kérdezni.

Igazából nem is tudom, hogy van-e valami, amiről tudok, és amivel nem értek egyet. Talán az, hogy az egyik politikusuk nem szavazta meg, hogy az előző BKK-elnököt, Vitézy Dávidot ne váltsák le. Vitézy inkább a kerékpáros infrastruktúrát támogatta volna, abszolút ebben a mezőnyben haladt. Most újból az autósoké az elsőbbség, nekik akarnak kedvezni a tömegközlekedést használókkal szemben.

– Miért nem fogadtad el a jogorvoslatra vonatkozó segítséget?

Azért, mert az, hogy valaki nyilvánosan lerántott, semmi ahhoz képest, hogy 250 milliárd forint közpénzt veszejtettek el, és még csak nem is lehet az újságíróknak rákérdezni, hogy mi történt, és milyen alapon cselekszenek, mert olyan törvényeket hoztak.

Nem akarom, hogy cicaharc legyen belőle, és elterelje a figyelmet a lényegről. Ha jó célra költik, akkor nem kell titkolózni, akkor el lehet magyarázni. Ebből a haknipénzből az itteni alapítványoknak is jut, korrumpálják őket is, és most képzeld el, hogy van egy start up cég, amelyik azzal kezdi a munkásságát, hogy nem becsületesen megszerzett pénzből indul. Nem is biztos, hogy tud róla, hogy valaki jogosan fúj rá, amiért elvette a pénzét. Ez a szép gazdaságélénkítés!

– Erdélyben hogy látod a politikai helyzetet?

Én hagyományosan nagy RMDSZ-ellenes vagyok, mert jönnek a nagy mérsékelt dumáikkal, hogy jóban kell lenni a románokkal, és aztán kampányolnak, hogy román párt, román érdek, magyar párt, magyar érdek. Arra megy ki a játék, hogy lehetőleg semmi meg ne oldódjon, a román önkormányzati képviselőnek kell kiállnia a magyar szóért. Kelemen Hunor mióta megvette a Transindexet, azóta nem szimpatikus, Rádulyt kedveltem, amíg a reformtömörülést csinálták, de tavaly már úgy pártolta az oroszokat, mintha a kést a nyakához szorították volna. Antal Árpádot nem ismerem. Tőkés még egy érdekes figura, nagy Tőkés-rajongó voltam, de amikor kérte Sógort, hogy lépjen vissza az ő javára, akkor kiábrándultam belőle. Pont ez az, ami ellen harcolt. Szegényt meg is sajnáltam, mert most nem rajongták úgy körül, mint máskor.

Korábban írtuk: Megszólalt a biztonsági őr, aki kivezette a Tusványoson fütyülő nőt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »