Mutogatás

Már a busz ablakából felfigyeltem a jelenségre, aztán amint hazaértem, rákerestem a neten. „Észbontók – műveletlenségi vetélkedő”. Valami ilyesmit reklámoztak. (Az ablakból csak a címet láttam, meg, azt, hogy „Az elefánt nem egy emlősállat”.)„Új évaddal jelentkezik az egyik tévécsatornán az Észbontók szeptember közepétől. Ex-villalakó, playmate és a meztelen reality show egyik szereplője is feltűnik majd a hazai fejlesztésű „műveletlenségi” vetélkedőben.” Ezt már otthon dobta ki a gép, s valamelyik hülyéknek gyártott netes felületen találtam. 
Elsőre nem volt világos. Mi az, hogy „playmate”? Meg mi az, hogy „reality show”? És miért meztelen? És miféle villa? 
Egy ismerősöm aztán felvilágosított, hogy a playmate az egy foglalkozás. A reality showt is magyarázta egy ideig, de feladtuk. A meztelent értettem, csak így nem volt értelme. Mondjuk a playmate fogalmának se. Azt hittem a szakma az olyasmi, hogy parkettázó, bányász, asztalos, orvos. Le vagyok maradva.A műveletlenségi vetélkedőt hamar felfogtam, mármint a jelentését. Azt volt nehéz megértenem, hogy az ilyesmit képernyőre viszik. Tehát, ha jól vettem ki, összeszednek egy rakás hülyét, akik ostobaságokat beszélnek, s azt sugározzák a tömegnek, aki ezen jót nevet. És akkor műkörmös Gizi, meg szkander tetkós Béla lenézheti a szőke Icát, amiért nem tudja, hogy Belgium egy ország, és elégedetten dőlhet hátra, s neki nem kell tudnia, hogy belga nép nem is létezik.
Valami cikkben olvastam nemrég egy felháborodást a sötét középkorról, hogy micsoda elnyomás volt, mert a testi nyomorultakat, szellemileg retardáltakat vásárban mutogatták, belépődíjat szedve, s a csőcselék röhögött. Hihetetlen! Szörnyűséges világ.Hopp, abban a szörnyű világban volt még egy híres attrakció. A szakállas nő. Azt is mutogatták. Pénzért. Ahogy ma.De akkor legalább még a miniszter nem fogott vele kezet.
(illusztráció: Nagy Tibor festménye)

Hírdetés


Forrás:pozsonyiadam.blogspot.com
Tovább a cikkre »