Nagy erejű tájfun csapott le Japán délnyugati partjaira

Nagy erejű tájfun csapott le Japán délnyugati partjaira

TOKIÓ. Nagy erejû tájfun csapott le vasárnap Japán délnyugati partjaira, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben

A japán meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az idei viharszezon 18-ik tájfunja a Kjúsú sziget a Kagosima prefektúrájában ért partot, heves esõzések és óránkénti közel 180 kilométeres széllökések kíséretében. A Talim névre keresztelt tájfun keleti-északkeleti irányban halad mintegy harminc kilométeres sebességgel. Nem kizárt, hogy végigvonul Japán gyakorlatilag egész területén, és két nap múlva hagyja el a szigetország északi részét, majd folytathatja útját az Oroszországhoz tartozó Szahalin felé.

Az erõs vihar közel kilencméteres hullámokat korbácsolt. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a nagy mennyiségû csapadék miatt fennáll az árvizek és földcsuszamlások veszélye.

A repülõtereken eddig több mint 640 járatot töröltek el, a fennakadások gyakorlatilag minden légitársaságot érintik. Gondok vannak a vasúti közlekedéssel is, nem jár a Sinkanzen szuperexpressz sem két nagyváros, Kumamoto és Kagosima között, és a kompok se közlekednek.

Kagosima prefektúrában mintegy 1400, Mijazakiban 600 háztartást maradt áram nélkül. E két, illetve a tájfun útjában fekvõ további három prefektúra, Óita, Kumamoto és Fukuoka több százezer lakójának azt tanácsolták a hatóságok, hogy hagyják el az otthonukat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »