Nagy várakozás előzi meg Londonban a Testről és lélekrőlt

Nagy várakozás előzi meg Londonban a Testről és lélekrőlt

BUDAPEST, LONDON. A Testrõl és lélekrõl címû díjnyertes alkotást szeptember 18-tól a brit fõváros több mozijában is megtekinthetik a nézõk – közölte a Londoni Magyar Kulturális Központ.

Enyedi Ildikó alkotásának, melyet Magyarország szeptemberben Oscar-díjra nevezett a legjobb idegen nyelvû film kategóriában, fõ kérdése: mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te?

A két fõszereplõt a meglehetõsen bizarr munkahelyükön – a vágóhídon – kívül szinte semmi sem köti össze, azonban egyik este elkezdenek egymással álmodni, méghozzá szarvasok képében, gyönyörû téli tájakon járva, ahol a patakból isznak, élelemért kutakodnak vagy csak egymást nézik. A fõszereplõpáros tökéletesen formálja meg ezeknek a kecses lényeknek a nappali álmát.

Enyedi Ildikó, aki Londonban mesterkurzust is tart filmmûvészetet tanuló diákoknak, egy interjúban megjegyezte: "a kulcs a szarvascasting volt. Meg szerettem volna találni a szarvasok Clint Eastwoodját. Elmentem Horkai Zoltánhoz. Mutatott hármat, akik már szerepeltek filmben. Én egy negyediket választottam, amelyikrõl azt mondta, hogy lehetetlen vele együtt dolgozni".

A tájékoztató szerint az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fõdíját, az Arany Medvét is elnyerõ mûvet nagy várakozás elõzi meg a szigetországban, a The Guardian napilap kulturális szerkesztõje az õsszel kötelezõen megnézendõ filmek közé sorolta, az Independent pedig lenyûgözõnek minõsítette.

A Testrõl és lélekrõl nõi fõszereplõje a Katona József Színház színésznõje, Borbély Alexandra. A férfi fõszereplõ Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvetõ Könyvkiadót. A filmben szerepel mások mellett Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

Enyedi Ildikó filmjét a magyar mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, szeptember elejéig több mint 77 ezren váltottak rá jegyet.

A londoni elõadásokat követõen a nézõk a filmet forgalmazó MUBI és a Londoni Magyar Kulturális Központ jóvoltából a rendezõvel is személyesen találkozhatnak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »