„Ne üvöltsön, Papcsák úr!” – Schiffer a Házban

„Ne üvöltsön, Papcsák úr!” – Schiffer a Házban

Sokaknak egy élet is kevés ahhoz, amit a hangyaszorgalmú, kakashangú Schiffer hat év alatt összedolgozott a parlamentben. Az egyik legaktívabb honatya volt bő 1326 felszólalással és nagyjából ugyanennyi írásbeli indítvánnyal.

Mint arra Schiffer András távozó LMP-társelnök az Indexnek adott leköszönő interjújában utalt, 2010-től 2014-ig izzott benne a harci tűz, és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamással azon versenyeztek, melyikük „nyom több kétpercest”. Nos, a zöld politikus parlamenti teljesítményében ezen kívül is van számtalan érdekesség.

Schiffer 2010-es képviselővé válása óta 1326-szor szólalt fel az Országgyűlésben – és még volt 5 technikai hozzászólása is –, amivel mindenképpen az élmezőnybe tartozik. Feltűnő ugyanakkor, hogy az Orbán-kormány ellenzékében töltött első ciklus sokkal nagyobb aktivitást hozott ki belőle, első parlamenti évében a felszólalások darab szerinti mennyiségét és idejét tekintve is a rangsor élén állt (190 alkalom, 15 óra). Egy évvel később visszacsúszott a negyedik helyre Gaudi-Nagy Tamás, Gúr Nándor és Vágó Gábor mögé. Vezető helyét 2012-ben visszaszerezte (304 alkalom, 22 óra), pedig ebben az évben 10 hónapot nem is töltött a frakcióvezetői székben. Az elán mégsem maradt a régi, a ciklus utolsó másfél évében már nem láthattuk, hallhattuk annyit.

A 2014-ig elhangzott csaknem 1000 felszólalást az elmúlt fél ciklusban ennek alig a harmada követte – igaz, ezzel most is az ötödik legaktívabb. Nem úgy, mint a szavazásokat tekintve, ezeknek „csak” 74 százalékán vett részt, amivel a 199 honatyából a 174. hely az övé.

 

Hírdetés

Schiffer András felszólalásainak sorát egy 2014-es szónoklattal zárjuk, ebben hosszasan ostorozza Orbán Viktort az őszi idénynyitón. A kormányfő bőszen jegyzeteli korábbi ügyvédje szavait.

Írásban sem volt sokkal kevésbé termékeny, sőt igazi szorgos hangya volt. 225 önálló indítványa volt, és 1108 olyan, amelynek a megalkotásában részt vett. Az íróasztal mellett egyébként a mostani fél ciklusban már többet tett, mint az előző egész során.

Fáradhatatlanul nyújtogatta be az állambiztonsági múltról szóló javaslatát (nyilvánosság, közhivataloktól eltiltás), amelyet a kormánytöbbség mindannyiszor lesöpört. Teljes törvényi átláthatóságot követelt a sukorói kaszinóbotrányban. …és általában állam és a magánszféra közti szerződésekről. Folyamatosan faggatta a kormányoldalt arról, hogy hol tartanak az oligarchák elleni küzdelemben. Állandóan napirenden tartotta a földpályázatok transzparenciájának ügyét. Törvényjavaslatok sorával hadakozott a gmo-kkal és a TTIP-vel szemben. Törvényjavaslatot nyújtott be a közpénzen finanszírozott állami propaganda ellen. Jogszabállyal akarta útját állni a például Belize-ben és a Seychelle-szigeteken virágzó magyar offshore-ozást, a szereplőket pedig kitiltani a hazai államigazgatásból. Vizsgálóbizottság felállítását követelte az USA-ból rejtélyes körülmények közt kitiltott magyar állampolgárok ügyének felderítéséért, a nem szűnő áfacsalások feltárásáért, a Quaestor-ügyben, az egykori állami gazdaságok privatizációjának feltárására, a népszavazási ügyeket övező botrányok miatt, a letelepedési kötvény körüli visszaélések okán, valamint a jegybanktörvény ügyének kivizsgálására.

A Képviselőfigyelő portálon Schiffer András 2014 óta tartó „mérhető” képviselői teljesítményét összesítették, ebből kiderül: a társakkal közös indítványokat tekintve „ezüstéremmel a nyakában” távozik a Kossuth térről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »