Néhány tízmilliárdot vesztettek el a forint erősödésén az ügyfelek

Nem jött jól a forint utóbbi hónapokban mutatott erősödése a devizában, illetve valutában megtakarító háztartásoknak, hiszen – a legfrissebb állományi adatok alapján – néhány tízmilliárd forintot veszíthettek az átértékelődések következtében. Miközben a hazai fizetőeszköz az év eleje óta 12,5 százalékkal erősödött az amerikai dollárral és 2,3 százalékot az euró­val szemben – utóbbinál tegnap 303,8 forinton állt a hivatalos MNB-középárfolyam –, addig az elérhető kamatok a lekötött betéteknél is a nulla közelében mozognak.

A forint erősödésének ugyanakkor meglehetősen korlátozottak a hatásai a háztartások megtakarításaira, legalábbis ami a devizában tartott betéteket és készpénzt illeti. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ugyanis június végén 2031,8 milliárd forintnyi közvetlen devizamegtakarításuk volt a háztartásoknak – ez a készpénz és a betétek mellett a kötvényeket, hiteleket és egyéb eszközöket is tartalmazza –, ez mindössze 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Emellett az MNB adatai szerint a közvetlenül devizában tartott pénzeszközök súlya fokozatosan csökken is az utóbbi években a pénzügyi vagyonon belül: 2013 derekán még meghaladta a 6 százalékot, 2016-ra viszont 4,66, ez év júniusára pedig 4,4 százalékra olvadt. Ezek alapján a forint árfolyamának erősebb mozgása sem valószínű, hogy észrevehető átrendeződést hozna a megtakarítások szerkezetében.

Forrás: MTI

Az elmúlt egy év egyébként a jegybanki statisztikák alapján némi átrendeződést is hozott a lakosság devizában tartott megtakarításainál: a korábbi években többszörösére duzzadó készpénzállomány növekedése mostanra megállt, és a júniusra kimutatott, 307,4 milliárd forintnak megfelelő mennyiség már 5,3 százalékos éves csökkenést tükröz. A betéteknél éppen ellentétes folyamat játszódott le: állományuk június végén megközelítette az 1260 milliárd forintot, ami majdnem 15 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A viszonylag erős forintárfolyam ellenére nem biztos, hogy nyerő stratégiának bizonyul bevásárolni euróból, hiszen az elemzők többsége szerint a mostani, kevéssel 300 forint feletti kurzus tartós maradhat. Sőt, elvben előfordulhat az is, hogy a hazai fizetőeszköz áttöri a 300 forintos lélektani határt az euróval szemben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »