Nem alkotmányellenes a SRI tevékenységét ellenõrzõ bizottság új mûködési szabályzata

Nem alkotmányellenes a SRI tevékenységét ellenõrzõ bizottság új mûködési szabályzata

Elutasította az Alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmányossági kifogását azon parlamenti határozat ellen, amely módosítja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság működésének módját, nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek alkotmánybírósági források.

A PNL október 24-én emelt alkotmányossági kifogást a parlamenti határozat ellen, amely módosítja a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság működésének módját.

A parlamentben felszólaló Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője azzal indokolta a döntést, hogy a határozat egyrészt az állampolgárokat, másrészt a parlament működését sérti.

Véleménye szerint alaptörvénybe ütközik, hogy bárkit kötelezni lehet arra, hogy megjelenjen a SRI tevékenységét ellenőrző bizottság előtt.

„Az Alkotmánybíróság bizonyos döntései értelmében a vizsgálóbizottságok előtt csak azon személyeknek kötelező megjelenniük, akiknek valamilyen kapcsolatuk van az állam intézményeivel, a képviselőházzal vagy a szenátussal. A PSD gyakorlatilag az alkotmány és két ház működési szabályzatának áthágása révén próbálja meg Románia Parlamentjének egy állandó bizottságát politikai nyomásgyakorlás eszközévé alakítani, hogy lejárathassák a román állam egyes intézményeit” – vélekedtek a liberálisok. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »