Nem bírnak a tüntetőkkel az ukrán vezetők

Nem bírnak a tüntetőkkel az ukrán vezetők

A házelnök a kijevi parlament elleni blokád megszüntetésére szólította fel a tüntetőket. A politikus szerint a képviselők nem tudnak bejutni az épületbe, és nem fognak tudni szavazni, hogy teljesítsék a követelésüket. Az ellenzéki tüntetők további politikai reformokat sürgetnek, és a korrupció felszámolását követelik.

A tüntetés résztvevői több tucat sátort vertek fel az ukrán fővárosban, és mobil tűzhelyet is felállítottak. További politikai reformokat követelnek, a választási rendszer megváltoztatását és a korrupció felszámolását.

„Ismerik a követeléseinket: három törvény elfogadása, amelynek megszavazását eddig a parlament elutasította. Töröljék el a parlamenti képviselők mentességét, hozzanak létre korrupcióellenes bíróságot és nyílt választási listákat. Addig maradunk itt, amíg szükséges ahhoz, hogy elfogadják ezeket a jogszabályokat, ilyen egyszerű. Ha egy hónap kell, akkor egy hónapig maradunk. Ha kettő, akkor kettőt” – nyilatkozta egy ellenzéki tüntető, Bogdan Lozicki.

Kedd délután még kisebb összecsapás is kitört a rendőrök és a több ezer tüntetők között. A demonstrálók több kormánypárti képviselőt megdobáltak. Többen megsérültek.

Hírdetés

Az esti megmozdulást Mikheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök pártja kezdeményezte. A politikus lemondásra szólította fel az államfőt, akivel tavaly megromlott a viszonya. Szerinte a 2014-es Majdan-tüntetések után megválasztott Petro Porosenko nem teljesítette a választási programját.

„Világos, hogy semmi nem fog jó irányba változni az országban. Három évbe telt, hogy erre rájöjjünk. Amíg Porosenko hatalomban marad, nem lesz előrelépés. Amíg marad, addig nem lesz korrupció elleni harc” – nyilatkozta Szaakasvili.

Az ukrán elnök úgy kommentálta az eseményeket, hogy az embereknek joguk van tüntetni. „Először is nagyon fontos részei a demokráciának a békés tüntetések. Megértéssel kezelek minden megmozdulást, és tisztelem a résztvevőit. Emellett az is nagyon fontos számomra, és ezért követelem a rendfenntartó erőktől, hogy megőrizzék a demonstrációk békés természetét” – mondta Petro Porosenko.

Az államfő elébe ment a tüntetők követeléseinek, alkotmányozó módosító indítványt terjesztett a törvényhozás elé. A javaslat értelmében 2020-tól tennék lehetővé a mentelmi jog felfüggesztését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »