Nem épül a Budapest–Belgrád-vasút

Még nem kezdődött el a Budapest–Belgrád közötti vasúti összeköttetésben érintett, 150-es számú Budapest–Kelebia-vasútvonal felújítása a projekt előkészítésére létrehozott Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt.-től kapott válasz szerint. A Világgazdaság azt követően kérdezte meg a társaságot, hogy a China Dailynek nyilatkozó szerb miniszterelnök-helyettes, Zorana Mihajlovic szerint a munka magyarországi része már 2015 végén megindult, a kivitelező a China Railway International és a China Communications Construction Co., a finanszírozó pedig a kínai export-import bank.

A kínai lapértesülésről a Portfolio számolt be, amely szerint a miniszterelnök-helyettes azt is közölte, hogy a szerbiai szakasz építésének első üteme novemberben indul. A China Daily cikkében Li Man-csang, Szerbia kínai nagykövete elmondta, hogy Kína és Szerbia várhatóan ez év végén köti meg az építés második fázisáról szóló megállapodást.

Hírdetés

Magyarországon azonban még nem választották ki a kivitelezőket. „Valamennyi vállalkozót nyílt, hirdetmény közzétételével induló – a 2016. évi XXIV. törvény szabályai szerinti – beszerzési eljáráson választjuk ki” – hangsúlyozta a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. a Világgazdaságnak. Az eljárás során lehet majd ajánlatot adni, mégpedig az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód biztosításával, az EU szabályaival teljes mértékben összhangban – emelték ki. A kivitelezés csak a tenderdokumentáció előkészítése, a tendereztetés, a tervezés és az engedélyezés után kezdhető el.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »