Nem érti a főbírót a Kúria elnöke?

Nem érti a főbírót a Kúria elnöke?

Darák Péter szerint a bírósági ítéletek tartalmát befolyásoló utasítást nem adhat és nem is adott ki a legfőbb bírói testület. Ezt a Kúria elnöke egy ügyvéd megkeresésére válaszolta, aki arról a levélről érdeklődött, amelyben Wellmann György kollégiumvezető lényegében elnézést kért a bankszövetségtől egy, a Kúrián született ítélet miatt. A főbíró levelét lapunk ismertette múlt hétvégén, amelyből kiderült, hogy a Magyar Bankszövetség vezetői keresték meg Wellmannt egy ítéletről panaszkodva. A kollégiumvezető egyetértett a szervezet álláspontjával, s jelezte, hogy a Kúria a tanácsa által hozott ítéletet nem tartja irányadónak. Mint írta, intézkedésére – az adósoknak kedvező – ítélet már nem szerepel a legfőbb bírói testület honlapján. Wellmann egyben megígérte a bankszövetségnek, hogy az érintett ítélkező tanács a jövőben igazodni fog (sic!) a Kúria korábbi jogegységi határozatához és az azon alapuló ítélkezési gyakorlathoz.

Noha Darák szerint a Kúria nem adott ki befolyásoló utasítást, a kollégiumvezető leveléből úgy tűnik, hogy éppen ez történt. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a bírói testület elnöke nem érti vagy nem akarja érteni Wellmann György szavait. A kollégiumvezető ugyanis nem saját véleményét, hanem a a legfőbb bírói szervezet álláspontját közvetítette, s azt is közölte, hogy az érintett ítélkező tanács „a jövőben igazodni fog az ítélkezési gyakorlathoz”. Utóbbi mondat befolyásolásra utal, miszerint Wellmann György biztosítja a bankszövetséget, hogy a bírák nem térnek majd el az ítélkezési gyakorlattól.

A Kúria egyébként hallgat az ügyben, lapunk megkereséseire érdemi válasz nem érkezett, s hiába kértünk interjút Wellmann Györgytől és Darák Pétertől, nem kaptunk választ megkeresésünkre. Pedig a szóban forgó levél számos kérdést felvet, többek között azt, hogy a Kúria elnöke tud-e Wellmann akciójáról. De a bírói függetlenség kérdését is feszegetik a kollégiumvezető által írtak. Továbbá az sem világos, pontosan milyen viszony áll fenn a Kúria és a bankszövetség között. A kollégiumvezető távozását már bírók és ügyvédek is követelték. Hétvégén pedig a Magyar Bírói Egyesület ülésén is téma volt a Wellmann-levél. Lapunk információi szerint a bíráknak hétfőre ígért állásfoglalást az ügyben Darák, ám erre mégsem került sor.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »