Nem kötelezhető több menedékkérő befogadására Hollandia?

Nem kötelezhető több menedékkérő befogadására Hollandia?

HÁGA. A hágai fellebbviteli bíróság elutasította egy segélyszervezet arra vonatkozó indítványát, hogy a kormány tegye lehetõvé még több, Görögországban és Olaszországban regisztrált menedékkérõ hollandiai befogadását.

Az Elsevier Weekblad címû holland hetilap internetes kiadásában arról ír, hogy a fellebbviteli bíróság keddi döntésében helybenhagyta a korábbi elutasító döntést arra vonatkozóan, hogy a kormány még több menedékkérõ számára biztosítson letelepedési lehetõséget az Európai Unió 2015 szeptemberében elfogadott, áthelyezésre vonatkozó migrációs megállapodásában szereplõ keretszámon felül.   

A bíróság döntése indoklásában hangsúlyozta, az áthelyezésre jogosult menedékkérõk száma nem korlátlan, hanem attól függ, hogy hány menedékkérõ van épp, akik ténylegesen jogosultak az áttelepítésre.   

A jogi eljárást kezdeményezõ szervezet nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a vártnál kevesebb menedékkérõ vált jogosulttá az áthelyezésre, mert a tagállami hatóságok lassúsága miatt kevesebb befogadásra alkalmas hely áll rendelkezésre, továbbá számos menedékkérõ nem bízik az uniós áthelyezési programban.

Halálos balesetet okozott Calais-nál a migránsok útakadálya

Hírdetés

Halálos balesetet okozott kedd hajnalban az egyik útakadály, amelyet a migránsok faágakból építettek az úttestre Calaisnál.

A helyi prefektúra tájékoztatása szerint hajnali 3.45 órakor egy lengyel rendszámú kisteherautó csapódott bele annak a három kamionnak az egyikébe, amelyek az útakadály miatt kénytelenek voltak leállni az úton. A meghalt sofõrt egyelõre nem sikerült azonosítani. Az egyik feltartóztatott kamionról kilenc eritreai migránst szedtek le a rendõrök, és elõállították õket.

Régebben, amíg állt a dzsungelnek nevezett sátorváros a calais-i kompkikötõnél, mindennapos gyakorlat volt, hogy a migránsok útakadályokat építettek, hogy így lassítsák le az Anglia felé tartó kamionokat, hogy fel tudjanak mászni vagy ugrani rájuk.

A tábor felszámolásával az útakadályok is eltûntek, és csak most, május végén jelentek meg újra, amikor a migránsok is érezhetõen visszatértek a város környékére. Jelenleg 4-600 migráns él Calais-ban és környékén ínséges körülmények között, abban reménykedve, hogy átjuthatnak a La Manche-csatornán.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »