Nem lőttek az oroszok izraeli gépekre

Nem lőttek az oroszok izraeli gépekre

MTI nyomán

Cáfolta a Kreml szóvivője pénteken azokat az izraeli lapjelentéseket, amelyek szerint orosz harci gépek Szíria fölött tüzet nyitottak izraeli katonai repülőkre.

“Nem kívánom kommentálni az izraeli sajtót. Az izraeli sajtó jelentései ebben az esetben távol állnak a valóságtól” – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

A kérdésre, hogy konkrétan miről tárgyalt csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, a szóvivő azt válaszolta, hogy a két vezető Szíriáról és Közel-Kelet egészéről, valamint a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokról folytatott eszmecserét. A megbeszéléseket “nagyon hasznosnak” és “nagyon tartalmasnak” nevezte. Annyit árult el még el ezekről, hogy a tárgyalások háromfajta felállásban: szűk körben, küldöttségi szinten és négyszemközt is folytak.

Az izraeli kormányfő az orosz elnökkel folytatott megbeszélését megelőzően kijelentette: azért érkezett az orosz fővárosba, hogy a szorosabb katonai együttműködésről egyeztessen, elkerülendő az incidensek lehetőségét a Aszad elnök csapatai ellen többször katonai akciókat indító Izrael és a szíriai kormányerők mellett beavatkozó Oroszország között.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség Netanjahut idézve pénteken Tel-Avivból arról számolt be, hogy Amir Esel, az izraeli légierő parancsnoka és Eliezer Toledano miniszterelnöki katonai tanácsadó külön megbeszélést folytatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel és más katonai vezetőkkel.

Netanjahu azon nyilatkozatával kapcsolatban, hogy Izrael nem hajlandó lemondani a Szíriától elcsatolt Golán-fennsíkról, Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja ebben a kérdésben nem változott, és összhangban áll az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival (amelyek Szíria részének tekintik a területet).

A Jediót Ahronót című izraeli újság pénteki száma szerint az elmúlt hetekben legalább kétszer lőttek izraeli gépekre Szíriában az orosz erők. A lap úgy értesült, hogy a kérdés már Reuven Rivlin államelnök márciusi moszkvai látogatásának is egyik fontos kérdése volt. Rivlinnek akkor Putyin azt mondta, hogy a két ország között bevezetett katonai koordináció ellenére első ízben őtőle hallott az incidensekről.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »