Nem szeretik a kutyák, ha ölelgetik őket

A kutyák nem szeretik, ha az emberek átölelik őket – állapította meg Stanley Coren kutató.

A kutyabarát pszichológus évek óta foglalkozik az állatok viselkedésével. A Psychology Today című szaklapban bemutatott tanulmányában azt vizsgálta, mennyire élvezik a kutyák, ha az emberek átölelik őket.

A Brit Kolumbia-i Egyetem szakértője kétszázötven tetszőlegesen kiválasztott képet értékelt, amelyen egy kutyát átölelő ember látható. Kizárta azokat az eseteket, amelyekben további stresszfaktor is hathatott az állat viselkedésére, például azokat a felvételeket, amelyekben a kutyát fel is emelték – olvasható a Spiegel Online oldalán.

Annak, hogy a kutyák stressz alatt állnak, több jele is lehet: tágra nyitják szemüket, hogy a szemfehérje is látszik, fülüket behúzzák vagy lehajtják, elfordítják fejüket a stressz forrásától vagy becsukják szemüket, ásítanak vagy nyalogatják az ajkukat.

Coren megállapította, hogy a vizsgált képek 82 százalékán a stressznek legalább egy jele észlelhető. Csak a felvételek 8 százalékán tűnt úgy, mintha a kutya élvezné az ölelést, a többi képen az ebek viselkedése semleges vagy nem egyértelmű volt.

Domináns gesztus

A szakember szerint a kutyák többnyire csak elviselik, de nem szeretik, ha gazdájuk az irántuk táplált szeretetét öleléssel fejezi ki, mivel azzal megfosztják az állatot az elszaladás képességétől.

„A kutyák tulajdonképpen futó állatok, arra termettek, hogy gyorsan fussanak. Ez azt jelenti, hogy stressz vagy veszély esetén védekezésük első lépéseként nem fogukat használják, hanem elszaladnak” – írta a kutató.

Stanley Coren nem az első, aki azt javasolja a kutyatulajdonosoknak, hogy lehetőleg ne ölelgessék kutyájukat, inkább simogatással, jutalmazással, kedves szavakkal dédelgessék őket. A kutyák számára ugyanis az emberek értelmezésében pozitív tartalmú gesztus, az ölelés egészen mást jelent: az erősebb fél fejezi ki ezáltal dominanciáját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »