Nem Szlovákiában a legmagasabb a villanyszámla az Európai Unióban

Nem Szlovákiában a legmagasabb a villanyszámla az Európai Unióban

POZSONY. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elutasítja egyes közjogi méltóságok azon állítását, miszerint Szlovákia az egyike azoknak az európai uniós tagállamoknak, amelyekben a lakossági villanyszámla legmagasabbak közé tartozik. Amint azt az Árszabályozási Hivatal az Eurostat adataira támaszkodva közölte, a szlovákiai háztartások az uniós átlagnál lényegesen kevesebbet kénytelenek a villanyszámlára áldozni.

„S mindez dacára annak, hogy néhány európai uniós tagországgal ellentétben, ahol ezt a támogatást egyéb adókon keresztül finanszírozzák, villanyszámlájuk már a zöldenergia gyártásának támogatását is tartalmazza“ – jegyezte meg Radoslav Igaz, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szóvivõje.

Az ÚRSO a legmagasabb vállalkozói villanyáram-árakkal kapcsolatos állításokkal sem ért egyet. „Az Eurostat aktuális adatai szerint a szlovákiai ipar számára kiszabott átlagos villanyárak 2014 óta alacsonyabbak az európai uniós átlagnál“ – hangsúlyozta Igaz.

Az ÚRSO a közjogi méltóságok egy ilyen kényes kérdésben tett félrevezetõ kijelentéseit felelõtlennek tartja. „Fõként azokban az idõkben, amikor a villamos energia piaci ára valóban tartósan emelkedik, és jelenleg azon dolgozunk, hogy az árszabályozási eszközök maximális kihasználása mellett képesek legyünk optimális végfelhasználói energiaárakat biztosítani a szlovákiai háztartások és vállalkozások számára, természetesen mindazon keretek között, amelyeket a hatályos jogszabályok lehetõvé tesznek, illetve mindazon jogos követelések figyelembevételével, amelyek a piaci résztvevõk részérõl megfogalmazódnak“ – közölte Igaz.

Legutóbb Andrej Kiska köztársasági elnök beszélt magas villamosenergia-árakról, aki szerint ezért a rossz szabályozás és a rossz hálózati ágazatokat szabályozó törvénymódosítás tehetõ felelõssé.

„Az energiaárak efféle szabályozásnak eredményeként a szlovákiai háztartások és munkáltatók az Európai Unióban egyik legmagasabb villanyárat kénytelenek fizetni. Rosszul megfogalmazott stratégia, egymással szembemenõ célok, összeférhetetlenség, az alacsony szintû ellenõrzés és rossz szabályok” – fogalmazott Kiska, aki szerint a szlovákiai munkáltatók az Európai Unió egészét tekintve egyenesen az egyik legmagasabb villanyárat kénytelenek fizetni., amiért az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy vizsgálja felül az idén elfogadott vonatkozó jogszabály-módosítást.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »