Nem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé

Nem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé

Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfõn éri el a Brit-szigeteket, mert a tudományos adatgyûjtések szerint nem volt még ilyen erõs, Európa felé tartó hurrikán – mondta Tóth Tamás, az M1 csatorna meteorológusa.

Tóth Tamás közölte: az Egyesült Államok légkörkutató hivatala, a NOAA 1851 óta íródó feljegyzései szerint nem volt még ilyen erõs, Európa felé tartó hurrikán. “Teljesen példátlan”, hogy ez a 3-as erõsségû vihar Európa felé vette az irányt – mondta, hozzátéve: egy hurrikán 2005-ben elérte az európai partokat, de az nem volt ennyire erõs.

Mint mondta, az Ophelia jelenleg az Azori-szigetektõl tart a Brit-szigetek felé, elsõsorban Írországot “találja el”. Hozzátette: a számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál. Felhívta a figyelmet arra is: napra pontosan harminc éve történt, hogy az addigi legerõsebb viharciklon érte el a Brit-szigetek déli részét.

Hírdetés

Szavai szerint az Ophelia “megbolondította” Európa és Észak-Afrika idõjárást, mivel a ciklon által a Szahara felõl beszívott meleg levegõ miatt Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43 Celsius-fokos maximális hõmérsékletet mértek, de a marokkói 40, valamint az angliai 25 fok is abszolút szokatlannak számít ilyenkor, október közepén.

A meteorológus jelezte: az októberi szép, tartós meleg is részben annak a levegõnek köszönhetõ, amely a hurrikán elõtt Európa felé áramlik. Tóth Tamás elmondta azt is: a hurrikánok erõsségét a “fûtõanyag-mennyiség” határozza meg, és a fûtõanyag ebben az esetben a meleg óceán, energiájukat a meleg tengervízbõl merítik.

Márpedig idén nemcsak a légkör és az északi félteke hõmérséklete szokatlanul magas, hanem emiatt az óceán vizének hõmérséklete is. Az is érdekes, hogy nagyon északon, majdhogynem a 30. szélességi fokon alakult ki, noha a hurrikánok alapvetõen a trópusi égöv jelenségei.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »