Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a „Baa2” szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.

Ez volt Magyarország utolsó idei felülvizsgálati dátuma a hitelminősítők által kijelölt éves menetrendben, így az idén már nem várható a magyar szuverén besorolások és az osztályzati kilátások módosítása.
   
A Moody’s az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai államadós-besorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.
   
Péntek éjjel Londonban a cég közölte mindazonáltal, hogy ezúttal nem frissítette a magyar államadós-értékelést.
   
A Moody’s idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 25-én szerepelt, de a cég akkor sem vette napirendre a magyar osztályzat érdemi vizsgálatát.

Hírdetés

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az európai uniós államadósok besorolásainak előre tervezett felülvizsgálatait mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon a hitelminősítőknek végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.
   
A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő – a Moody’s mellett a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege, az S&P Global Ratings – az idén is összesen hat, egyenként két-két időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A S&P Global Ratings és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások mindkét idei felülvizsgálatát.
   
A Fitch január 28-án, majd július 22-én egyaránt változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek „BBB” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.

Az S&P Global Ratings február 11-én egy általános értékelést adott ki a magyar gazdaságról, szintén a „BBB” besorolás és az osztályzatra érvényes stabil kilátás módosítása nélkül.
   
Az S&P az általa kijelölt második időpontban, augusztus 12-én negatívra módosította az addigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását, de megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek „BBB/A-2” szintű, szintén befektetési kategóriás minősítését.
   
A Moody’s tavaly szeptember 24-én javította egy fokozattal a jelenleg érvényes „Baa2-re” a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings módszertanában „BBB”-nek felel meg.
 
A Fitch és az S&P már három éve „BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról, így a Moody’s által tavaly szeptemberben bejelentett felminősítés óta a három globális hitelminősítő azonos hosszú távú osztályzatot tart érvényben Magyarországra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »