Német hatalomátvétel az Unióban – Schulz bábjai kulcspozíciókban

Német hatalomátvétel az Unióban – Schulz bábjai kulcspozíciókban

Hatalmas felháborodást váltott ki Martin Schulz legutóbbi terve, miszerint német szociáldemokratákkal töltené föl az Európai Unió kulcsfontosságú pozícióit. A brüsszeli bürokraták a diverzitás súlyos veszélyeztetését látják a törekvésben, egyesek pedig a német befolyás túlsúlyba kerülésétől tartanak, írja a Politico.

Germán túlsúly

Az Európai Parlament (EP) elnökének azzal a kijelentésével sikerült kirobbantaia a botrányt, miszerint régi harcostársát és egyben kabinetfőnökét, a szintén német Markus Winklert szánja az Európa Tanács főtitkárhelyettesének.

Ez a „házon belüli” jelölés azonban még önmagában nem váltott volna ki komolyabb felzúdulást, ám  kiderült, hogy Schulz több fontos tisztséget is kizárólag német politikusok között osztana szét.

A Költségvetési Ügyek Igazgatóságának igazgatói tisztjét például az a Monika Strasser kapná, aki jelenleg Schulz elnöki kabinetjének belpolitikai szaktanácsadója. De rajta kívül is több kulcspozíció jut majd az elnöki testület bizonyos tagjainak.

Több brüsszeli bürokrata is felháborodásának adott hangot az arcpirító nepotizmus kapcsán, mivel szerintük ahhoz, hogy „valaki a testületen belül (jelenleg) hatalmi pozíciót tölthessen be, szociáldemokratának és németnek kell lenie”.

Az időzítés azért is különösen kényes, mivel jeleneleg az Európai Parlament főtitkára a szntén német származású Klaus Welle, kereszténydemokrata politikus, a legnagyobb frakcióval bíró Európai Néppártnak pedig szintén német elnöke van Manfred Weber személyében.

Schulz kritikusai szerint az elnök azért igyekszik szövetségeseivel és lekötelezettjeivel feltölteni a fontosabb pozíciókat, hogy mandátuma lejártával is nyomást tudjon gyakorolni az EP működésére.

Az Express szerint egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő így kommentálta a folymataot:

Hírdetés

„Erre eddig még sosem volt példa. Ettől még az Európai Bizottságban is elállna az emberek szava.”

Tagadás és aggodalmak

Martin Schulz szóvivőjén keresztül igyekezett visszautasítani a vádakat:

„Ezek a pozíciókat mind meghirdetjük, és teljesen nyíltan pályázhat majd rájuk bárki, aki megfelel az olyan szükséges követelményeknek, mint a kellő munkatapasztalat.”

A politikus szerint semmi kirívó nincs abban, hogy bizalmi embereit jelöli az egyes pozíciókba, ám az eljárást kifogásolókk szerint nem csupán egyszerű javaslattételről van szó, mivel lassan már középvezetői pozíciókat is kizárólag az elnök és politikája iránt elkötelezett figurák tölthetik be. Ilyen viszonyok mellett pedig a nyílt pályázati eljárás csupán felesleges formalitásnak tekinthető.

A lépés kiválóan illeszkedik a Schulz eddigi elnökségét jellemző, centralizáló, erős perzidenciális befolyás kiépítésére törekvő folymatba.

A körvonalazódó helyzetet elsősorban a belga, a francia és különösképpen a brit képvilselők nézik rossz szemmel.

Utóbbiak a küszöbön álló kilépési népszavazás (Brexit) miatt nem örülnek a kezdeményezésnek, mert az elnök törekvései fegyvertényt szolgátathatnak az angol euroszkeptikus képviselők számára.

A UKIP-vezér, Nigel Farage egy tavaji EP-beszédében – melyet azülésen jelenlévő Angela Merkelnek és Francois Hollandenak címzett – pont azt fejtegette, hogy az Európai Unió, ami eredetileg egy német hatalmi törekvéseket korlátozni hivatott intézmény, mégis germán irányítás alatt áll, ahol a többi állam csupán jelentéktelen másodhegedűs.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »