Német választások – Sobotka fél, Václav Klaus örül

Cseh politikusok – köztük Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő – pozitívan fogadták, hogy Angela Merkel vezette CDU/CSU nyerte a választást. Többen azonban figyelmeztetésnek tartják, hogy a hagyományos pártok sokat veszítettek támogatásukból, és előretört az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt. Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke szerint az AfD a német választások igazi győztese.

Bohuslav Sobotka szerint Angela Merkel egyértelmű győzelmet aratott. „Bízom abban, hogy rövid idő alatt stabil kormányt alakít. Ez Európa és a cseh-német kapcsolatok számára is igen fontos” – írta a cseh kormányfő a Twitteren. „Amennyiben ma valaki örül az AfD térnyerésének, nem lát az orra hegyéig. Ma bevándorlók ellen szítanak indulatokat, holnap lehet, hogy a csehek és a lengyelek lesznek a célpont” – jegyezte meg a Sobotka.  

„A választás igazi győztese az AfD, amely a menekültek és a biztonság témája kapcsán nagyon megerősödött” – véli Andrej Babis, az ANO elnöke sajtónyilatkozatában. Rámutatott: a konzervatívok meggyengültek, és a szociáldemokraták eddigi legrosszabb eredményüket érték el. „Az SPD politikája nem csak a pártot, de Európát is elpusztítja” – írta Babis, akinek mozgalma az októberi csehországi parlamenti választás nagy esélyese.

Hírdetés

Václav Klaus, volt cseh jobboldali államfő „nagyszerűnek” minősítette az AfD választási eredményét, amelynek kampányában személyesen is részt vett. A volt elnök örömét fejezte ki, hogy a német konzervatívok és szociáldemokraták pozíciója a választási eredmény alapján meggyengült.  

„Kiderült, hogy nem minden német hagyta magát megtéveszteni az AfD ellen folytatott gyűlöletkampánnyal. Jó lenne, ha ez a cseheket is arra ösztönözné, hogy az eszükre hallgassanak és ne hagyják magukat befolyásolni sajtókampánytól” – írta nyilatkozatában Václav Klaus anélkül, hogy megnevezett volna egyetlen pártot, amelynek támogatását javasolná a cseh választóknak.

A CDU/CSU választási eredményét „Pürrhoszi győzelemnek” minősítette a politikus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »