Népünnepélyt hozott az egykori sztárfocista elnökké választása

Hivatalosan is bejelentették, hogy az Aranylabdás focista, George Weah nyerte a libériai elnökválasztást. A Milan egykori sztárjáé lehet 70 éve az első békés hatalomátvétel az afrikai országban.

A foci után a politikában is a csúcsra ért George Weah. Minden idők talán legjobb afrikai játékosa örömében elsírta magát, miután megnyerte az elnökválasztást szülőhazájában, Libériában.

A Monaco, a Paris Saint-Germain és a Milan egykori csatára, Afrika első és egyetlen Aranylabdása a voksok 61,5 százalékát szerezte meg az államfő-választás második körében. A pénteken kihirdetett hivatalos végeredmény szerint az ország 15 megyéjéből 14-ben ő nyert.

„A választási bizottság nevében bejelentem, hogy az elnökválasztás 2017. december 26-i második fordulóját George Manneh Weah nyerte” – erősítette meg Jerome Kokoyah, a Libériai Választási Bizottság elnöke.

Weah győzelme igazi népünnepélyt hozott, már az előzetes eredmény kihirdetése óta tízezrek ünnepelnek Libéria utcáin, minden egyes nap és az örömmámor éjszaka is kitart. A tömeg a fővárosban, Monroviában a leghangosabb. Innen, a nyomornegyedből indult világhódító útjára az ország leghíresebb szülötte.

„Nagyon boldogak vagyunk, hogy olyan elnökünk lesz, aki gondol a tömegekre, a fiatalokra; aki azonosulni tud a szegényekkel, aki a nyomornegyedekből indulva lett az ország elnöke” – mondta egy Weah-támogató férfi.

George Weah ellenfele, a 38,5 százalékot szerzett Joseph Boakai alelnök a hivatalos végeredmény kihirdetése után azonnal elismerte a vereségét. „A hazám iránti szeretetem erősebb, mint az elnöki poszt iránti vágyam. Nem sokkal ezelőtt felhívtam George Manneh Weah-t, hogy gratuláljak neki, mint az elnökválasztás győztesének. Azt is jeleztem neki, hogy bármilyen formában szívesen a segítségére leszek” – jelentette ki.

Ez pedig azért nagy szó, mert a polgárháborúk sújtotta Libériában 70 éve nem volt békés hatalomátvétel, a vezetők rendszerint puccsal kerültek az afrikai ország élére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »