Nógrádi: Egyre több német szerint hiba volt az egyesítés

Heves viták közepette zajlanak a koalíciós tárgyalások Németországban, az egyik legérzékenyebb kérdés pedig, hogy a befogadott menekültek számát évi 200 ezer főben maximalizálják, ez a bajor CSU legfőbb követelése. Az új szövetségi parlament alakuló ülését október 24-én tartják.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő felhívta a figyelmet: jelenleg ott tartanak az érintett pártok, hogy mindenki elmondja mit szeretne és mit nem.

Azt is megjegyezte, hogy 1961 óta a németeknél mindig kétpárti koalíciós kormány volt, a Jamaica-koalíció pedig hármat foglal magában: a Kereszténydemokrata Unió-Bajor Keresztényszociális Unió tömb (CDU/CSU, vagy uniópártok), a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Szövetség ’90/Zöldek együttes kormányzó szövetségét értik.

Hírdetés

A szakértő rámutatott: a 16 német szövetségi tartományból mindössze egyben, Schleswig-Holsteinben működik a Jamaica-koalíció. Ugyanakkor az ottani Zöld-párti miniszter már azt is bejelentette, hogy országos szinten lehetetlen együttműködni a bajor kormánypárttal, a CSU-val. A bevándorlás kérdését illetően a CSU szorgalmazza a 200 ezres felső határt, Merkel pártja, a CDU nem akar ilyen korlátot kijelölni, a Zöldek pedig konkrétan szabad bevándorlást és családegyesítést akarnak.

Azt is kiemelte, hogy a többség csak a volt NSZK-ban támogatja a fekete-zöld-sárga együttműködést, a korábbi NDK-ban ez nem igaz. Ráadásul a volt keleti területeken egyre csak nő azok száma, akik szerint hiba volt a két állam egyesítése, ugyanis szerintük a különbségek folyamatosan nőnek a nyugat és kelet között – tette hozzá Nógrádi György.

A CDU ugyan megnyerte az „NDK-s választást”, de csak egy nagyon gyengének számító 27 százalékkal, második a jobboldali bevándorlásellenes AfD lett 22-vel, harmadik a kommunista utódpárt 17 százalékkal, negyedik pedig a szociáldemokraták – 13 százalékkal. A Jamaica-koalíció itt 39 százalékos kisebbségben van.

A szakértő szerint a parlament alakuló üléséig biztosan nem lesz megállapodás a kormányalakítást illetően, a tárgyalások még hónapokig el fognak tartani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »