Nógrádi: Olaszországnak vége, ha nem lépünk

Nógrádi: Olaszországnak vége, ha nem lépünk

Le kell állítani Líbiából az embercsempészést, mert különben Olaszországnak lesz vége – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, túl optimista az a német becslés, hogy idén még egymillió migráns érkezik Európába, majd vége lesz a válságnak. Nógrádi György szerint a Líbiának nem pénzre van elsődlegesen szüksége, hanem politikai biztonságra, a kormánynak ugyanis az ország kétharmada felett nincs tényleges uralma, az Iszlám Államot pedig egy gyenge kormány, fegyveres erő hiányában nem képes leverni.

Vasárnap több száz migráns fulladt a Földközi-tengerbe Egyiptom partjainál, ahol egy évvel korábban az olaszországi Lampedusa szigetétől több mint 200 kilométerre délre felborult egy túlzsúfolt hajó, amely több mint 800, Európába tartó menedékkeresőt rántott magával a hullámsírba. A négy, Egyiptomból Olaszországba tartó, túlzsúfolt hajót az észak-afrikai ország partjainál érte a szerencsétlenség hétfőre virradó éjszaka fedélzetükön négyszáz szomáliai menekülttel.

Közben az unió külügyi és védelmi miniszterei hétfőn és kedden a luxembourgi informális tanácsülésen a Földközi-tengeren át érkező migrációs hullám felerősödéséről és Líbia stabilitásának biztosításáról is tárgyalnak. Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője megjegyezte, hogy a korább hírekkel ellentétében az EU tagállamai nem küldenek katonákat Líbiába az észak-afrikai ország helyzetének stabilizálására.

A Líbiában uralkodó káoszt kihasználva az Olaszországtól mintegy háromszáz kilométerre lévő észak-afrikai Líbia partjairól már sok ezren indultak útnak Európába. Tisztviselők szerint arra lehet számítani, hogy az időjárás javulásával az érkezők száma emelkedni fog.

Nógrádi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy az EU 100 millió eurót ítélt meg Líbia számára, csakhogy az országnak kevésbé van pénzre szüksége. A Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor bukásához vezető 2011-es felkelés óta zűrzavar uralkodik az észak-afrikai országban. A líbiai kormány az ország területének mindössze egyharmadát uralja – magyarázta a szakértő.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a káoszt kihasználva több város foglalt el, köztük Kadhafi szülővárosát, Szirtet. Nógrádi György szerint elképesztő káoszt eredményezhet, ha az IÁ megindul délre és egyesül fekete Afrika más terrorista csoportjaival. Az EU célja ennek megakadályozása lenne – tette hozzá. A rendkívül gyenge líbiai kormánynak nincs megfelelő fegyveres ereje, amellyel stabilizálhatná az ország biztonságát.

Le kell állítani Líbiából az embercsempészést, mert különben Olaszországnak lesz vége – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő. Nógrádi György a műsorban beszélt arról is, hogy a németek által közzé tett statisztika sokkolta a közvéleményt: idén még egymillió migráns érkezik Európába, majd vége lesz a migrációs válságnak. A szakértő szerint ez túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen.

Németország a menekültek integrációjára az elkövetkező hat évben – feltéve, hogy sikeres lesz az integráció – 900 milliárd eurót költ el, amely az ország jelenlegi GDP-jének az egyharmada. Minden egyes migráns integrálása 450 ezer euróba kerülne, ami évi 17 milliárd euró plusz terhet jelent a német költségvetésben.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a németek most először merték kimondani, hogy az országba érkező menekültek egynegyede analfabéta. Hozzátette, a szegénységet importálják, és a német jóléti államot veszélyeztetik.

Angela Merkellel kapcsolatban elmondta, hogy a legutóbbi tartományi választásokon mind a három tartományban a CDU vesztett. Az a nagy koalíció, amely jelenleg kormányon van 70 százalék körüli eredménnyel, már nincs többségben. Megjegyezte, hogy egy hét alatt a német kancellár népszerűsége 11 pontot esett, ez azt jelenti, hogy Merkel azért maradhat csupán a posztján, mert nincs utódja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »