Növekvő belviszály a Jobbikban

Növekvő belviszály a Jobbikban

A sajtó egyre több olyan mondatot idéz a jobbikosoktól, amelyben sértően beszélnek a zsidókról, a melegekről vagy a romákról. A párt szóvivője, Mirkóczki Ádám szerint ők sosem beszéltek általánosságban a zsidókról. A Mandiner.hu erre reagálva úgy fogalmaz: Hazudik a Jobbik szóvivője.

Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő állításaival szemben nem igaz, hogy Apáti István jobbikos politikus a volt izraeli államfő, Simon Peresz kijelentései kapcsán beszélt zsidó befolyásról, mint ahogy az sem, hogy a Jobbik sosem beszélt általánosságban a zsidó népről. Apáti maga használta a „kiválasztott nép” kifejezést, valamint „sajátos étkezési és öltözködési szokásokkal rendelkező, nem biztos, hogy keresztény vallású szavazókról” is beszélt – írja a Mandiner.hu.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: az 1950-es római egyezmény az egyik legfontosabb alapjogi charta szerződés, mely rögzíti, hogy a megkülönböztetés tilalma elfogadhatatlan faj, nem, szín származás vagy kisebbséghez tartozás szerint.

A polgári és politikai jogok egy nemzetközi egyezség okmánya szintén rögzíti ezt, illetve az emberi méltóság is megjelenik benne, mint ahogyan az emberi jogok európai egyezményében és a magyar alaptörvényben is. Utóbbi rögzíti, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság, mely sérthetetlen.

„Ha megnézzük a híreket, melyek a Jobbik kapcsán megjelentek, van itt zsidózás, holokauszttagadás, emlékműgyalázás, listázás. Ezek nyilvánvalóan nem keresztény aktusok, de különösen az Izrael-ellenesség kizárja, hogy valaha is ez a csoport kormányra kerüljön” – fogalmazott az alkotmányjogász, hozzátéve, hogy Európa és Magyarország egyik fontos szövetségesét ilyen mértékben megsérteni a diplomáciában ellehetetlenít egy pártot.

Lomnici Zoltán azt is mondta, Vona Gábor korábban úgy nyilatkozott: ha kiderülne, hogy zsidó származású, lemondana. A szakértő szerint ez abszurd.

Hírdetés

A Tett és védelem alapítvány – amelyre a Jobbik alapszervezete a „zsidógárda” címkét akasztotta – kijelentette, hogy mérhetetlen károkat okozott Magyarországon, hogy a Jobbik ilyen antiszemita kijelentéseket tett.

A Századvég legutóbbi felmérése szerint politikai tőkét nem jelentett a Jobbik számára a változás, és pártszakadáshoz is vezethet a tendencia; mind Vona, mind a Jobbik gyengül – húzta alá a szakértő.

A párt korábban alulról szerveződött, és a radikálisok, szélsőségesek szívesen csatlakoztak a Jobbikhoz. Most fölülről szervezik a Jobbikot, és egy oligarcha, illetve egy új tanácsadói kör akarja meghatározni a párt politikáját – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

hirado.hu

 

The post Növekvő belviszály a Jobbikban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »