Nyaralás helyett a Balatonhoz mennek dolgozni az orvosok

Vendégorvosokkal tudják csak ellátni nyáron a balatoni betegforgalmat a siófoki kórházban, melynek a betegforgalma a három nyári hónapban a háromszorosa az őszi-tavaszi hónapokénak. Ezen a nyáron legalább húsz „légiós” doktort várnak a hazai kórházakból – írja keddi számában a Népszava.

Leginkább a sürgősségi osztályra és a traumatológiára kell a nyári erősítés. Különösen a Zamárdiban megrendezett fesztivál, a Balaton Sound idején nő meg a sürgősségi osztály „látogatottsága”, a különböző sérülésektől a kábítószeres esetekig – mondta a lapnak Nagy Gábor orvosigazgató.

A Népszava úgy tudja, a vendégorvosok közül sokan szabadságot vesznek ki az anyakórházukban, és a család nyaraltatásával kötik össze a siófoki szerződéses munkát.

A lapnak nyilatkozó Sértő-Radics István, uszkai háziorvos és polgármester szerint a kényszer szüli ezt a helyzetet, a vidéki praxisok alulfinanszírozottak, az orvosok nagy átlaga, főként a fiatalok rosszul keresnek, így jól jön nekik a vendégpraxissal járó plusz pénz.

Nyáron három-négyszeresére is felduzzad a Siófokon élők aránya: a 25 ezer állandó lakosból ilyenkor 100 ezer lesz. Ebben az időszakban több a nyaralóbaleset, épp emiatt vendégorvosok nélkül összeomlana az ellátás, főként a traumatológián, ahol eseti díjazás után látják el a ficamokat, töréseket, zúzódásokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »