Nyolc halálos áldozatot követelt az ítéletidő Romániában

Nyolc halálos áldozatot követelt az ítéletidő Romániában

TEMESVÁR. Halálos áldozatokat is követelõ ítéletidõ söpört végig vasárnap délután Románia nyugati részén: Temes megyében a vihar öt, Beszterce-Naszód megyében két ember halálát okozta, egy ember pedig az Arad megyei Menyházán (Moneasa) vesztette életét az óránként száz kilométeres sebességet is meghaladó sebességû szélben.

A Temes megyei áldozatok közül ketten Temesváron, hárman pedig a tõle harminc kilométernyire lévõ Buziásfürdõn vesztették életüket, csaknem ötvenen pedig megsérültek – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Elena Megherea, a megyei katasztrófavédelem szóvivõje. Az áldozatok életét a rájuk zuhant fák oltották ki, egy férfit pedig egy leszakadt hirdetõtábla ütött agyon.

A vihar jelentõs károkat is okozott a megyében: a több mint ötven tövestõl kiszakított fa és a letört ágak autókat rongáltak meg, villanyvezetékeket szakítottak el. A szél háztetõket rongált meg, teherautókat borított fel, Temesvár belvárosa órákra áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt.

Heves szélvihar okozott károkat vasárnap délután Aradon is: a szél tetõket tépett le, fákat döntött ki, reklámtáblákat borított az útra. A megyében Menyházán a legsúlyosabb a helyzet: itt egy nõ meghalt, amikor egy kidõlõ fenyõfa maga alá temette, az üdülõtelepre vezetõ út pedig járhatatlan, a szél ugyanis tucatnyi fát döntött az úttestre.

Hírdetés

Besztercén a városi parkban, Lonkafalván (Borleasa) pedig egy hídon halt meg egy helyi lakos: minkettejüket kidõlt fa ütette agyon. Bethlenben (Beclean) a kórház tetõszerkezetét rongálta meg a szél. Gondok voltak a Kolozs megyei Bánffyhunyad sürgõsségi kórházában is, amely egy idõre áram nélkül maradt. A Beszterce-Naszód megyét Moldvával összekötõ fõút járhatatlanná vált az útra borult fatörzsek miatt.

Bihar megyében 45 település áram nélkül maradt, a Hunyad megyei Alsólapugyon (Lapugiu) hatvan ház tetejét tette tönkre a vihar. Máramaros megyében a katasztrófavédelemnek kellett kimenekítenie húsz turistát, akik egy hegyi felvonón rekedtek.

Ítéletidõ tombolt Krassó-Szörény megyében is: Resicabányán egy panelház teraszának tetõzetét szakította le és fákat döntött ki a szél. Vasárnap estig narancssárga (másodfokú) viharriadó van érvényben Erdély-szerte: a meteorológiai szolgálat szerint a széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérhetik.

Klaus Iohannis államfõ sajtónyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését az ország nyugati részét sújtó, emberéleteket követelõ ítéletidõ miatt, együttérzésérõl biztosítva az áldozatok hozzátartozóit és mielõbbi felépülést kívánva a sérülteknek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »