Nyugat-Európa is fuldokol

Nyugat-Európa is fuldokol

Több melegrekord is megdõlt. Olaszországban 26 városban van hõségriadó. Szardínián akár 49 fok is lehet. Az alpesi országokat is elérte a kánikula. Svájcban is szokatlan meleg van, míg a szomszédos Ausztriában éjszaka is 26 fokot mutattak a hõmérõk.

Egymás után dõlnek meg a melegrekordok Olaszországban, a legtöbb térségben egész héten negyven Celsius fokos hõség tombol. A kánikula miatt 26 olasz városban már a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben.

A meteorológusok Ferrarát és Bolognát a régió legforróbb városaként jegyzik, csütörtökön mindkét városban 46-47 fokot mértek. Szardínián még ennél is rosszabb a helyzet, 47-49 fokban fulladoznak az emberek.

Bernben is 34 fokot mértek, a svájci meteorológiai szolgálat szerint ekkora forróságra az elsõ mérések óta nem volt példa az alpesi országban.

Legyezõ és esernyõ nélkül már ki sem lépnek az emberek Spanyolországban. Az ország déli és keleti részén is 40 fokos hõség tombol. A rendkívüli meleg miatt a tartományok több mint a felében hõségriasztást rendeltek el, néhány régióban pedig már narancssárga figyelmeztetés van érvényben. A legtöbben a tengerparton igyekeznek átvészelni a kánikulát.

Csütörtökön 36 fokot mutatott az utcai hõmérõ a dél-franciaországi Draguignan-ban, de helyenként a régióban 40 fokot is mértek az árnyékban, a napon pedig ötvenet.

A Franciaországhoz tartozó Korzikán sem lehet kibírni az éjszakai hõséget, különösen azoknak, akiknek a lakásában nincs klímaberendezés. Egymás után a harmadik alkalommal dõlt meg a minimum-rekord, a hõmérõ higanyszála egy pillanatra sem ment le 30 fok alá. Természetesen a francia szigeten is hõségriasztás van érvényben.

Aki csak teheti, a vízpartra menekül a hõség elõl Ausztriában is. Így van ez Burgenland tartományban is, ahol a strandok élménymedencéi mellett a tópartok is zsúfolásig megteltek fürdõzõkkel. A nappali hõség még éjszaka sem enyhül.

Keleten sem jobb a helyzet

Románia 12 nyugati megyéjére vörös riasztást adtak ki a hatóságok, ott 39 és 42 Celsius fok között várható a hõség. Az ország többi részén másodfokú a riasztás. Országszerte rengeteg a rosszullét, az elmúlt 24 órában megkétszerezõdött az ájulások száma. Ezért a román egészségügyi hatóság számos elsõsegélypontot állított fel a városokban, ahol a hõségtõl szenvedõk vizet kaphatnak és a vérnyomásukat is ellenõrzik. Már halálos áldozata is van a rendkívüli hõségnek: egy 60 éves férfi az utcán lett rosszul, és már nem tudtak rajta segíteni.

Újabb hõmérsékleti rekord született a kaliforniai Halál-völgyben

Újabb hõmérsékleti rekord született a kaliforniai Halál-vögyben, a földkerekség legforróbb pontján, ahol 41,9 Celsius fok átlaghõmérséklettel minden idõk legmelegebb júliusát jegyezték fel.

Az elmúlt hónap átlaghõmérséklete 0,1 fokkal haladta meg a korábbi rekordot, amelyet 1917-ben mértek.

Naponta átlagosan 48,6 fokra emelkedett a hõmérséklet, a legmelegebb nap pedig július 7. volt, amikor 52,7 Celsius fokot mértek. Éjszakánként átlagosan 35 fokra "hûlt le" a levegõ a nemzeti parkká nyilvánított Death Valleyben.

A Halál-völgy számít a Föld legforróbb térségének, 1913. július 10-én itt mérték a legmagasabb, 56,7 fokos hõmérsékletet. A 86 méterrel a tengerszint alatt elterülõ völgy egyben a nyugati félteke legmélyebben fekvõ szárazföldi régiója.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »