Ők robbantották ki az offshore-botrányt

Ők robbantották ki az offshore-botrányt

Az offshore-botrány két főszereplője fura páros: egy német születésű bevándorló, valamint egy ismert panamai író. Ők alapították a napokban kétes ismertségre szert tett Mossack Fonseca ügyvédi irodát, amelynek prominens ügyfelei a nemzetközi politikai és sportélet krémjét képviselik.

Jürgen Mossack és Ramón Fonseca 1986-ban úgy döntött, hogy egy cégegyesítés keretében szövetségre lépnek egymással, és ezzel fokozatosan létrehozták azt a világszerte 500 alkalmazottat foglalkoztató birodalmat, amelynek ügyfélköre Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi kormányfőtől kezdve Petro Porosenko ukrán elnökön át Lionel Messi argentin futballsztárig terjed.

A több nyelvet beszélő jogászok által alapított iroda ezzel az ászok ásza lett az offshore cégekkel foglalkozó társai között a drogbárók és korrupt oligarchák pénzmosodájaként elhíresült Panamában.

Azonban a nemzetközi média – élén a Süddeutsche Zeitunggal – nem kívánt reflektorfénybe helyezte munkájuk gyümölcsét, miután egy ismeretlen kiszivárogtatónak köszönhetően 11,5 millió, üzleti titkokat tartalmazó dokumentumot szerzett meg és dolgozott fel.

Fonseca hétfői interjújában megerősítette az adatok hitelességét, amelyeket állítólag egy hackertámadás során oroztak el tőlük. Bár a férfi saját magát „jogászként, íróként és álmodozóként” mutatja be több mint 19 ezer Twitter-követője előtt, valójában komoly befolyással rendelkezik a panamai politikai és üzleti életben.

Fonseca egész a közelmúltig a kormánypárt elnöke volt, és különleges tanácsadói szerepet töltött be Juan Carlos Varela elnök kabinetjében. Februárban kényszerült lemondani, miután a Mossack Fonseca brazíliai leányvállalatát kapcsolatba hozták egy megvesztegetési botránnyal.

Fonseca hétfői interjújában megerősítette az adatok hitelességét, amelyeket állítólag egy hackertámadás során oroztak el tőlük.

A jogász emellett novellaíró is, aki kétszer nyerte el a legrangosabb panamai irodalmi díjat, és akinek művei egyenesen a politikacsinálás félhomályos, füstös dolgozószobáiba kalauzolják el az olvasókat.

Nemcsak a 63 éves író vitte sokra azonban, hanem fivére, a panamai polgári repülési társaság vezetője, valamit fia, a dubaji konzul is.

Társa, Jürgen Mossack sokkal kevésbé ismert a nyilvánosság előtt, és eddig nem is nyilatkozott a botránnyal kapcsolatban. A férfi 1949-ben a bajorországi Fürthben jött világra Erhard Mossack, a hírhedt Waffen-SS állítólagos tisztjének gyermekeként, de Panamában nőtt fel.

Fonseca elmondta: nincs tudomása partnere családjának a náci párthoz fűződő kötelékeiről. A jogász biztos benne, hogy a jelenlegi botrány nem rántja magával az ügyvédi irodát, mivel az évtizedek óta a jogszabályok betartásával dolgozik.

A jogász kizártnak tartja, hogy belső forrás szivárogtatta volna ki a dokumentumokat a sajtónak; valószínűbbnek tartja a cég legyőzött irigyei által finanszírozott hackertámadás forgatókönyvét, és a botrányban egy újabb díjnyertes regény alapanyagát látja.

A panamai egyetem jogi karának oktatója, Miguel Antonio Bernal szerint sokan úgy tekintenek Mossack-Fonsecára, hogy „túl nagy ahhoz, hogy elbukjon”.

Az ügyvédi iroda saját bevallása szerint eddig több mint 240 ezer offshore-céget alapított Belize-ben, Hollandiában, Costa Ricán, Nagy-Britanniában, Máltán, Hongkongban, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken, a Bahamákon, Panamában, Anguillán, a Seychelle-szigeteken, Szamoán és Nevadában és Wyomingban az Egyesült Államokban.

A Mossack Fonseca honlapja szerint legtöbb irodáját, szám szerint nyolcat Kínában és Hongkongban üzemelteti. A többi között Sanghajban, Sencsenben és Talienben is rendelkezik képviselettel. A Mossack Fonseca által alapított cégek tulajdonosainak többsége kínai.

A különféle államok kedvező adózási feltételeit kihasználó offshore cégek haszonélvezője lehet az igazgató, jelen esetben akár maga az ügyvédi iroda, amely foglalkozik cégvezetési szolgáltatások nyújtásával is, a köztes tulajdonos, például bankok, pénzügyi tanácsadó cégek, vagy az anonim tulajdonos, ebben az esetben a botrányba keveredett ismert személyiségek.

Ez utóbbiak akár teljhatalommal is bírhatnak egy olyan cégben, amelynek adóterhei minimálisak, miközben senki sem lát bele az üzleti könyveibe, vagyona pedig teljes biztonságban van.

Az offshore cégek jelensége nem új, és ha nem illegálisan megszerzett vagyonokat mozgatnak, akkor nem is jogellenesek. A hasonló vállalatok általában a magas anyaországi nyereségadók miatt népszerűek a befektetők körében. Az anyaországban termelőtevékenységet végző cég helyett ekkor – különféle átcsoportosítások után – a tulajdonosok által az adóparadicsomban létrehozott új offshore vállalat realizálja a nyereség nagy részét. A befektetők így összességében lényegesen kevesebbet adóznak, mintha offshore cég közbeiktatása nélkül, a teljes bevétel után az anyaországban adóznának.

A Mossack-Fonseca saját bevallása szerint megválogatja ügyfeleit, és figyel ügyletei tisztaságára. Ennek részeként az ügyfelek kötelesek jelenteni, ha hazájukban eljárást indítottak ellenük, illetve az ügyvédi iroda felmondhatja a gazdasági viszonyt bárkivel, aki a nemzeti jogba vagy a cég alapelveibe ütköző magatartást tanúsít.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »