Olaszország nem akar újabb EU-missziót a Földközi-tengeren

Olaszország megakadályozta az európai uniós külügyminiszterek hétfői, brüsszeli tanácsülésén az embercsempészet ellen, illetve a menedékkérők kimentése érdekében indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri művelet mandátumának meghosszabbítását – idéz névtelenséget kérő diplomáciai forrásokat az MTI.

A 2015-ben indított misszió – amelyben hét ország kilenc hajója vett részt – hatálya július 27-én jár le, de egyes szakemberek szerint az Olaszország számára egy ideje már inkább nehézséget, mint segítséget jelent.

Egy, a brit Lordok Háza számára készült jelentés szerint az EU-s misszió valójában megkönnyíti az embercsempészek dolgát, és mágnesként hat a bevándorlókra. Az embercsempészeknek ugyanis nem kell az olasz partokig elvinniük a migránsokat, elég csak elérni a nemzetközi vizeket, ahol már számíthatnak arra, hogy az EU hajói megmentik és Olaszországba viszik őket.

A név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint nem zárható ki, hogy Róma a lépéssel rá akar kényszeríteni más tagországokat a menedékkérők befogadására. Korábban az olasz kormány már felvetette, hogy lezárja a déli kikötőket a migránsokat a tengeren mentő – és ezzel közvetve szintén az embercsempészeket segítő – civil szervezetek hajói előtt. 

2017 első hat hónapjában mintegy 85 ezer menekült és migráns ért partot Olaszországban, nagyjából ötödével több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Annak ellenére, hogy a Sophia hadművelet keretében a hivatalos adatok szerint 450 hajót semmisítettek meg, és 110 embert vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »