Olvasásra és filmnézésre ítélte magyar bíró az állatkínzókat

Olvasásra és filmnézésre ítélte magyar bíró az állatkínzókat

Csáth Géza Anyagyilkosság című novellájának elolvasását és a Witman fiúk című film megtekintését írta elő az Encsi Járásbíróság annak a két fiatalnak, akiket hétfőn öt illetve hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt állatkínzás miatt. A bíróság elrendelte a vádlottak pártfogói felügyelet alá helyezését, és csoportos foglalkozáson való részvételét – ez utóbbi keretében

az állatvédelemmel kell foglalkozniuk, illetve fogalmazást kell írniuk az említett műalkotásokból. 

A deteki eset különösen nagy felháborodást váltott ki az állatvédők körében. Az elsőrendű vádlott, a 17 éves K. István – a község alpolgármesterének fia – és 20 éves társa, H. Patrik 2015 nyarán Beret községből Detekre kerékpároztak, amikor az út menti árokban megláttak egy kis testű keverék kiskutyát. Az eb sérülés vagy betegség miatt nem tudott mozogni. A tettesek elhatározták, hogy elpusztítják az állatot, ezért magukkal vitték a közeli patakpartra, ahol a magas nádas miatt nem láthatja őket senki. K. István egy közelben talált szerszámnyéllel többször lesújtott a kutya fejére, miközben társa mobiltelefonnal rögzítette a kegyetlenkedést – a videó később felkerült az internetre.

A végül magára hagyott állat különös szenvedés során vesztette életét – állapította meg a járásbíróság, amely súlyosító körülményként értékelte az állatkínzásos ügyek elszaporodottságát, míg enyhítő körülményként számított „a vádlottak életvitelében bekövetkezett pozitív változás”. Az ítélet jogerős.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »