Ön ismeri a jogait? Több száz eurót követelhet vissza, ha késik a repülőgépe

A repülőgép késéséért az utasok bőséges kártérítésre tehetnek szert. Ön ismeri a jogait?

 

A szlovákiai utasok délben már Pozsonyban lehettek volna, ehelyett a marokkói reptéren rostokoltak. A Smartwings társaság repülőgépe ugyanis hét órát késett.

 

Szlovákiából 4:30-kor kellett volna indulnia a gépnek, ehelyett valamivel dél előtt szállt fel. Visszafelé a helyi idő szerint 7:45-kor kellett volna indulniuk, ám a felszállás délután fél négyre csúszott. Mivel európai légitársaságról és több mint négyórás késésről van szó, ezért ebben az esetben az utasoknak igényük van a kártérítésre – derül ki az európai jogból. Mivel a fentebb említett esetben 2100 kilométeres távolságban hétórás késésről volt szó, ezért a kártérítés akár a 400 eurót is elérheti.

 

Ha késik a járat:

 

Az utasnak joga van a pénzügyi kártérítésre, ha a járata több mint három órát késett. A kártérítés összege a repüléséi útvonal hosszúságától függ.

 

250 euró, amennyiben a járat három óránál többet késik, a repülési útvonal pedig rövidebb, mint 1500 km;

 

400 euró, amennyiben a járat három óránál többet késik, a repülési útvonal pedig 1500–3500  kilométer hosszú;

 

600 euró, amennyiben a járat három óránál többet késik, a repülési útvonal pedig hosszabb, mint 3500 km.

 

Ha törlik a járatot:

 

Minden olyan utast megillet a kártérítés, akinek az indulás előtt legkésőbb két héttel törölték a járatát, a légi társaság pedig nem kínált elfogadható ajánlatot. A kártérítés magasságát szintén a repülési út hossza határozza meg úgy, mint annak a járatnak az esetében, amelyik késett.

 

205 euró abban az esetben, ha a repülési útvonal rövidebb, mint 1500 km;

 

400 euró abban az esetben, ha a repülési útvonal 1500 km felett van az EU-ban, vagy akkor, ha a repülési útvonal hossza 1500 kilométertől 3500 kilométerig terjed az EU-n kívül;

 

600 euró abban az esetben, ha a repülési útvonal hossza több, mint 3500 km.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: idnes.cz

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »