Opioidot találtak Gaulieder testében

Opioidot találtak Gaulieder testében

POZSONY. Opioidot találtak a márciusban tehervonat által haláltra gázolt František Gaulieder holttestében. Morfinalapú gyógyszerrõl van szó, amely fogyasztása után az ember könnyebben befolyásolható. Továbbra is kérdéses, hogy azt saját akaratából vette-e be vagy valaki „segített neki“ abban.

A gyógyszer szokványos módon nem szerezhetõ be

A boncolási jelentés elõzetes eredményei igazolták Gaulieder szervezetében annak az anyagnak a jelenlétét, aminek nem kellett volna ott lennie. A Plus 7 dní hetilap azzal az információval állt elõ, hogy az opioidok kategóriájába tartozó olyan gyógyszerrõl van szó, amely szokványos módon nem szerezhetõ be. Gaulieder egészségügyi problémái miatt fogyasztott különféle gyógyszereket, de azok egyike sem tartozott az opioidok közé.

A hetilap szerint a vizeletében 7-szer annyit találtak egy eddig meg nem állapított gyógyszerbõl, mint amekkora a maximálisan megengedett egyszeri adag. A Pravda az opioidok jelenlétérõl Milan Žitný biztonsági elemzõt is megkérdezte, õ ugyanis a galántai képviselõt személyesen ismerte. Elmondta: az elõzetes jelentést nem látta, az opioidokról nem voltak információi.

Žitný: tervezett gyilkossággal végeztek Gauliederrel

Žitný úgy véli, hogy az ismeretlen anyaggal kapcsolatos lelet világosan „beszél“. „Azt bizonyítja, hogy tervezett gyilkosságról volt szó, valaki valamit beadott neki azért, hogy õt elkábítsa és a vonat alá lökhesse“ – reagált múlt héten. Az elemzõ szerint Gauliedernek semmiféle oka nem volt arra, hogy ilyen anyagot fogyasszon.

Az anyaggal kapcsolatban, amit a patológus Gaulieder vizeletében talált, eddig a család ügyvédje, Ján Foltán sem akart nyilatkozni. Bár ismert számára a tény, de egyelõre hallgat. „Ahogy majd rendelkezésünkre áll a végleges boncolási jelentés, azt mindjárt nyilvánosságra hozzuk, semmiképp sem akarunk nyomást gyakorolni a szakértõre“ – ismételte meg csütörtökön.

Azt reméli, hogy a boncolási jelentést már jövõ héten megnézheti. Megismételte: olyan anyagról van szó, amely befolyásolhatta Gaulieder viselkedését, tetteit. Egyelõre a rendõrség is hallgat. Eközben a folyamatban levõ kivizsgálásra hivatkozik.

Mi történt Gauliederrel 10 órán át a halála elõtt?

Hírdetés

A szakértõnek a boncolási jelentésben azt is meg kellett volna határoznia, hogy az anyag mikor és milyen módon került az expolitikus szervezetébe. Foltán szerint az egész esetet bonyolítja a hozzávetõleg 10 órás „vakablak“ – ezen idõszakból ugyanis Gauliederrõl semmiféle információval nem rendelkeznek. „Amíg továbbra sem tudjuk azt, hogy hozzávetõleg délután három órától másnap éjjel két óráig hol volt, továbbra is csak maradnak a találgatások“ – fejtette ki.

Ondrej Suke¾, a Szlovák Gyógyszerészkamara (SLK) elnöke elmondta: az opioidokat fájdalomcsillapítóként használják – például a daganatos megbetegedések esetén. Többféle vizelettel kiválasztódik a szervezetbõl. Többféleképpen is beadható. „Különféle formájú gyógyszerekben, így tablettákban, kúpokban, tapaszokban, orrsprayben, injekciós oldaltban található meg. Elméletileg akár az italba is belekeverhetõ“ – mondta el Suke¾.

Mik is az opioidok?

Ezen anyagok a kábító hatású, pszichotróp anyagok közé tartoznak, amelyek 3 csoportba sorolhatók. Az 1. csoportba azok tartoznak, amelyek fogyasztása tilos, s elsõsorban tudományos-kutatási célokra használhatók, mint a heroin. A 2. kategóriát az opioid tartalmú fájdalomcsillapítók képezik.

„Ezek speciális orvosi felíráshoz kötöttek, átlós kék sávval jelöltek. Az orvos háromszor írja azokat fel. Egy másolatot meghagy magának, a második 5 évig tartó õrizetre a gyógyszertárban marad, az eredeti példányt pedig elküldik az egészségbiztosítónak" – mondta el Suke¾. A 3. csoportba a normális receptre felírható, gyakrabban használatos gyógyszerek tartoznak.

Ha valaki opioidot akarna használni egy ember elkábítására, akkor  Suke¾ szerint valószínû az, hogy az 1. vagy 2. csoportba tartozó anyagok egyikét használná, tehát olyat, amelyhez nem lehet könnyen hozzájutni. Feltételezhetõ, hogy azt nem legális módon szerezné be.

A szakember szerint nehéz megmondani azt, hogy Gaulieder esetében túladagolás történt-e, hiszen nem ismert a konkrét gyógyszer. „Az e kategóriába tartozó gyógyszerek adagolása különbözõ, s az az ember klinikai állapotától is függ. Míg az egyik ember számára a 25 milligram is halálosnak bizonyulhat, a másikkal semmit sem tesz“ – magyarázta Suke¾.

Az opioidok csillapító hatásúak. „Hatásaik több tényezõtõl függnek. Fogyasztásuk után az ember lazává és letargikussá válik. Olyan gyógyszerekrõl van szó, amelyeket valaki embertársa könnyebb manipulálására és befolyásolására használhat“ – tette hozzá a patikus. Intoxikáció esetén lelassul a légzése, ami annak leállásához és az illetõ halálához is vezethet.

František Gaulieder eddig tisztázatlan körülmények között március 24-rõl 25-re virradó éjjel halt meg: Tornóc (Trnovec nad Váhom) mellett egy tehervonat halálra gázolta õt. A vágányokra V alakba oldalról felemelt kézzel lépett. A vonat a mozdonyba vezetõ lépcsõivel kapta el és oldalra fordította õt. Foltán szerint ezt bizonyítják az arca egyik felén levõ sérülések. A vonat a testét még egy ideig magával húzta.

A tragédia elõtt több különös esemény történt. Gaulieder március 24-én, pénteken apja sírjához, Tornócra utazott. Hozzávetõleg délután fél három körül egy barátjának elmondta: nem tudja kinyitni a kocsija ajtaját. Arra kérte õt, hogy ha 15 óráig nem jelentkezik, akkor menjen érte. Amikor azonban a barátja kapcsolatba akart lépni vele, Gaulieder már nem volt elérhetõ. Az autóját üresen találták meg, s eredménytelenül nyomoztak utána. Szombaton pedig megtörént a tragédia.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »