Orbán Kohlnál: "a célokat tekintve teljes mértékben egyetértünk Angela Merkellel"

Orbán Kohlnál: "a célokat tekintve teljes mértékben egyetértünk Angela Merkellel"

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Bild című német lapnak Helmut Kohl volt kancellárnál tett látogatása során kifejezte legjobb kívánságait Angela Merkelnek, valamint hitet tett amellett, hogy nem kérdőjeleződhetnek meg az európai alapértékek a "nagy bevándorlási hullámok idején". A német lap úgy tudja, Orbán Viktor egy különleges ajándékot vitt a volt kancellárnak, az Aggodalom Európáért című Kohl-kötet magyar nyelvű kiadását.

A Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint Orbán Viktor a volt kancellár oggersheimi otthonában tett nyilatkozatában kiemelte: "erről a helyről is szeretném legjobb kívánságaimat küldeni Angela Merkel német kancellárnak". "Magyarország és én mint miniszterelnök kiállunk Berlin mellett, és támogatjuk Angela Merkelt az aktuális európai kihívások leküzdésében olyan további kezdeményezésekkel, mint az akciótervünk" – utalt a kormányfő a Schengen 2.0 tervre.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy "nagy bevándorlási hullámok idején" egy pillanatra sem kérdőjeleződhetnek meg az európai értékek, köztük a vallásszabadság, a nők egyenjogúsága vagy a kölcsönös tiszteleten alapuló viselkedés egymással. A kormányfő hozzátette: "nem jöhetnek létre társadalmainkban törvényen kívüli területek, amelyek előmozdítják a radikalizálódást". Elmondta, hogy ebben a szellemben tárta vendéglátója elé a Schengen 2.0 tervet, amellyel hozzá kíván járulni a menekültkérdés megoldásáról szóló vitához.

Hozzátette: "nagy örömömre szolgált, hogy ismét meglátogathattam Helmut Kohlt, az egyesült Európa építőmesterét és a német egység kancellárját itt, pfalzi otthonában". Rámutatott, hogy mély barátság köti össze őt és Helmut Kohlt, "mint ahogy népeinket is nagy, közös történelem" fűzi össze.

"Közösen értenek egyet Merkellel"

A találkozóról egy közös közleményt is kiadnak, amelyben a Bild szerint kiemelték, hogy a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek Angela Merkellel, és az ügynek, valamint az érintett embereknek sem használ, ha bárki is "politikai ellentéteket konstruál" a menekülthullám kezelésének fontos kérdésében.

Hozzátették, hogy a látogatás körül az utóbbi napokban megmutatkozott izgatottság érthetetlen, és nem felel meg a menekültkérdés összetettségének és jelentőségének. A humanitárius szempontok alapján a legjobb utat kell megtalálni emberek milliói számára egy létfontosságú kérdésben – áll a Bild szerint a közleményben, amelyben leszögezték, hogy Angela Merkel erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak.

A világban szükséget szenvedő sok millió emberre és az emiatt fenyegető népvándorlásra tekintettel egyáltalán nem az a kérdés, hogy segít-e Európa, hanem az, hogy milyen lehet a hatékony humanitárius segítség Európa részéről – tették hozzá.

Hangsúlyozták: "a politikailag egyesült Európának nincsen alternatívája, ha tartósan meg akarjuk őrizni a békét és a szabadságot Európában, és ha Európa felelősséget akar vállalni a világban".

Mellette és ellene is tüntettek

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság beszámolója szerint Helmut Kohl oggersheimi otthonának közelében nagyjából 20 tüntető várta Orbán Viktort. A többi között azt skandálták, hogy a magyar kormányfőt "el kell üldözni", a "menekülteket" pedig marasztalni kell. Korábban az oggersheimi vasútállomásnál is tüntettek Orbán Viktor ellen, a transzparenseken a többi között az állt, hogy ki kell űzni a nacionalizmust a fejekből.

A volt kancellár otthonánál ellentüntetők is várták Orbán Viktort az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt részéről. Ők a miniszterelnök iránti rokonszenvüket juttatták kifejezésre.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »