Orbán: Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak

Orbán: Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak

VARSÓ. Különbözõ kulturális alapokból különbözõ migrációs politikák származnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfõn Varsóban, a visegrádi országok (V4) és a Benelux-államok kormányfõinek csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor a hét miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a migráció témájáról szólva kifejtette: a tanácskozáson – amelyen különbözõ kulturális hátterû és alapú államok vettek részt – voltak olyan országok, amelyek világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, “mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi”.

Az EU próbáljon meg kialakítani egy közös koncepciót

Ez a nagy távolság is jól mutatja, milyen heroikus dologra vállalkozott az Európai Unió, hogy egy közös migrációs politikát építsen fel – mondta, tiszteletreméltónak nevezve ugyanakkor ezt a kísérletet, amelyben “kis lépésekben haladunk”, de voltak biztatásra okot adó részletek.

Ezért “az EU-t továbbra is biztatjuk, hogy próbáljon kialakítani az egymástól távoli álláspontok ellenére valami közös koncepciót” – tette hozzá a kormányfõ. A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte: “a külsõ dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsõt tekintve”.

A határokat meg kell védeni 

Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját – sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Bár a vélemények sokszínûek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendõ érték és eredmény – zárta nyilatkozatát a miniszterelnök, akinek szavai szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux-országok vezetõihez, mint azt korábban gondolta volna.

Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól

A kormányfõ újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy “a migráció kérdése minden nemzetet a szívénél érint meg”, arról a kérdésrõl szól ugyanis, “kikkel élünk együtt egy országban”. Mivel “különbözõ történelem van mögöttünk, mások a hagyományaink, mást gondolunk a saját magunk integrációs képességérõl, ezért nagyon nehéz lesz egy közös álláspontot kialakítani” – mondta a miniszterelnök.

Kifejtette: noha olyan álláspont kialakítható, amelynek vannak egybeesõ elemei, de egy egységes európai migrációs politika kialakítása felõl kétségei vannak, és nem is nagyon látja az esélyét, de Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól.

Magyarország átveszi a V4-országcsoport soros elnökségét

Magyarország tiszteletben tartja az uniós tagállamok közötti – a történelmi okokból érthetõ – kulturális különbségeket, és a tisztelet mondatja azt, hogy “itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk” – fogalmazott.

Egy másik kérdésre Orbán Viktor azt mondta: közép-európaiként az identitás kérdését tartja a legfontosabbnak, és a migráció éppen ezzel függ össze. “Ne csináljunk olyan migrációs politikát, amelynek eredményeképpen mi többé nem leszünk azok, akik most vagyunk” – szavai szerint ez a magyar álláspont antropológiai alapja.

A csúcstalálkozó után, hétfõ délután a varsói Királyi Várban Lengyelország ünnepélyesen átadja a V4-országcsoport soros – júliustól 2018. júniusig tartó – elnökségét Magyarországnak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »