Orbán meglepőt üzent Merkelnek

Orbán meglepőt üzent Merkelnek

A német-magyar barátság szimbólumának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök Helmut Kohlt újságíróknak nyilatkozva azt követően, hogy a volt német kancellár kedden otthonában fogadta őt. A találkozó után a magyar kormányfő támogatásáról biztosította Angela Merkelt.

A német-magyar barátság egy különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak a szimbóluma Helmut Kohl kancellár – fogalmazott a Németországban tartózkodó magyar kormányfő.

Azt mondta, azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett.

„Nagy értéke Helmut Kohl egész Európának” – fogalmazott Orbán Viktor, arra kérve a sajtó képviselőit, ne „rángassák bele” az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe, „ő magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött”.

Helmut Kohl és felesége Fotó: Daniel Roland / Europress

Orbán Viktor hozzátette: a találkozó emlékeztette arra, ami II. János Pállal történt idősebb korában, amikor a pápa szellemileg még friss volt, de a testi állapota már megakadályozta abban, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen.

„Egyszerre volt megtisztelő és felemelő az élmény a számomra. Éljen a német-magyar barátság!” – zárta szavait a miniszterelnök.

Legjobb kívánságok

Magyarország kiáll Berlin mellett és további kezdeményezésekkel támogatja Angela Merkel német kancellárt – ezt már a Bild című német lapnak mondta mondta Orbán Viktor miniszterelnök Helmut Kohl volt kancellárnál tett látogatása során.

A Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint Orbán Viktor a volt kancellár oggersheimi otthonában tett nyilatkozatában kiemelte: „erről a helyről is szeretném legjobb kívánságaimat küldeni Angela Merkel német kancellárnak”.

„Magyarország és én mint miniszterelnök kiállunk Berlin mellett és támogatjuk Angela Merkelt az aktuális európai kihívások leküzdésében olyan további kezdeményezésekkel, mint az akciótervünk” – utalt a kormányfő a Schengen 2.0 tervre.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy „nagy bevándorlási hullámok idején” egy pillanatra sem kérdőjeleződhetnek meg az európai értékek, köztük a vallásszabadság, a nők egyenjogúsága vagy a kölcsönös tiszteleten alapuló viselkedés egymással. A kormányfő hozzátette: „nem jöhetnek létre társadalmainkban törvényen kívüli területek, amelyek előmozdítják a radikalizálódást”. Elmondta, hogy ebben a szellemben tárta vendéglátója elé a Schengen 2.0 tervet, amellyel hozzá kíván járulni a menekültkérdés megoldásáról szóló vitához.

Barátság, történelem, migráció

Hozzátette: „nagy örömömre szolgált, hogy ismét meglátogathattam Helmut Kohlt, az egyesült Európa építőmesterét és a német egység kancellárját itt, pfalzi otthonában”. Rámutatott, hogy mély barátság köti össze őt és Helmut Kohlt, „mint ahogy népeinket is nagy, közös történelem” fűzi össze.

A Bild szerint a kormányfő egy különleges ajándékot vitt a volt kancellárnak, az Aggodalom Európáért című Kohl-kötet magyar nyelvű kiadását.

A találkozóról egy közös közleményt is kiadnak, amelyben a Bild szerint kiemelték, hogy a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek Angela Merkellel, és az ügynek, valamint az érintett embereknek sem használ, ha bárki is „politikai ellentéteket konstruál” a menekülthullám kezelésének fontos kérdésében.

Hozzátették, hogy  a látogatás körül az utóbbi napokban megmutatkozott izgatottság érthetetlen, és nem felel meg a menekültkérdés összetettségének és jelentőségének. A humanitárius szempontok alapján a legjobb utat kell megtalálni emberek milliói számára egy létfontosságú kérdésben – áll a Bild szerint a közleményben, amelyben leszögezték, hogy Angela Merkel erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak.

A világban szükséget szenvedő sok millió emberre és az emiatt fenyegető népvándorlásra tekintettel egyáltalán nem az a kérdés, hogy segít-e Európa, hanem az, hogy milyen lehet a hatékony humanitárius segítség Európa részéről – tették hozzá.

Hangsúlyozták: „a politikailag egyesült Európának nincsen alternatívája, ha tartósan meg akarjuk őrizni a békét és a szabadságot Európában, és ha Európa felelősséget akar vállalni a világban”.

Tüntetők, ellentüntetők

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság beszámolója szerint Helmut Kohl oggersheimi otthonának közelében nagyjából 20 tüntető várta Orbán Viktort. A többi között azt skandálták, hogy a magyar kormányfőt „el kell üldözni”, a menekülteket pedig marasztalni kell. Korábban az oggersheimi vasútállomásnál is tüntettek Orbán Viktor ellen, a transzparenseken a többi között az állt, hogy ki kell űzni a nacionalizmust a fejekből.

Orbán Viktor a Helmut Kohllal való találkozó után. A háttérben tüntetők Fotó: Daniel Roland / Europress/AFP

A volt kancellár otthonánál ellentüntetők is várták Orbán Viktort az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt részéről. Ők a miniszterelnök iránti rokonszenüket juttatták kifejezésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »