Orbán rossz „lóra” tehetett a Tusványoson

Úgy állt ki Donald Trump mellett a kormányfő, hogy a magyar lakosság körében Hillary Clinton a népszerűbb egy felmérés szerint.

Múlt szombaton Orbán Viktor kormányfő Európa vezető politikusai közül elsőként állt ki az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump mellett. Orbán a terrorizmussal kapcsolatos Trump-féle megoldást dicsőítette a tusnádfürdői Tusványoson – erről bővebben itt olvashat –, majd e hét keddjén kijelentette: „A demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak halálos”, míg a republikánusok külpolitikája az életet jelenti hazánknak.

Trumpot nem kedvelik Európában

Csakhogy a Pew Research Center múlt hónap végén publikált eredményeiből kiderül: a magyarok nem nagyon szimpatizálnak Donald Trumppal. A tavasszal végzett felméréseik szerint Európában – Olaszország után – nálunk kedvelik leginkább a hangzatos kijelentéseiről elhíresült politikust: az olaszoknál 21 százalék, Magyarországon 20 százalék a kedvelők aránya.

Hírdetés

Ugyanakkor a Trumpot nem kedvelők a lakosság 42 százalékát teszik ki hazánkban a Pew szerint – igaz, sokan nem nyilvánítottak véleményt a kérdésben. Ebből a szempontból Svédországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban jött ki nyolcvan százaléknál magasabb arány – azaz nyugaton Trump nagyon ellenszenvesnek számít.

Ugyanitt megjegyezték azt is, hogy a radikalizmusra hajlamos olasz Forza Italia és brit UKIP szavazói körében sokkal népszerűbb a politikus, mint az adott országok más pártjait kedvelőknél. Sőt, a kutatóintézetnek arra utaló eredményeik lettek, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szimpatizálók között Trump népszerűsége is magas.

Hillaryt viszont bírják

A Demokrata Párt jelöltjét, Hillary Clintont jobban kedvelik a magyarok – 44 százalék nyilatkozott róla pozitívan –, ám ezzel Európában csupán a mezőny hátsó részén helyezkedünk el (az első helyezett svédeknél 83 százalékos a népszerűsége az egykori külügyminiszternek). Az első női elnökjelöltté válásával történelmet író Clintont egyébként a válaszadók egyharmada nem szíveli hazánkban – itt Görögország áll az élen, ott 78 százalék nem kedveli Hillaryt.

Mindenesetre a válaszadók szimpátiájából az nem derül ki, hogy végül melyik elnökjelölt győzelme lenne jobb Magyarország számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »