Orbán Viktor és Robert Fico lerakta az épülő új Duna-híd alapkövét

Orbán Viktor és Robert Fico lerakta az épülő új Duna-híd alapkövét

KOMÁROM. Magyarország és Szlovákia miniszterelnöke ma ünnepélyesen letette a két Komáromot összekötõ, közös, Európai Uniós projektként épülõ új Duna-híd alapkövét. Magyarország és Szlovákia között az egyik legjelentõsebb közlekedési kapcsolat a komáromi új Duna-híd lesz, amely a vasúti összekötõ híd mellett épül meg. A miniszterelnökök a közös projektet a jó szlovák-magyar kapcsolatok jelképeként is értékelték.

Fico: az új Duna híd jelképezi a szlovák-magyar kapcsolatok javulását

Korábban soha nem voltak olyan jók a szlovák-magyar kapcsolatok, mint most, és az új Duna híd jelképe lehet annak, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a jobbá tételét mindkét fél komolyan veszi – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfõ a Dél-Komáromot Révkomárommal összekötõ új Duna-híd építésének megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen Komáromban.

A szlovák kormányfõ beszédében felidézte: a jelenlegi híd még az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épült. Kijelentette: bízik benne, hogy az új híd, amelyet most a magyarok és a szlovákok közösen felépítenek, legalább annyi ideig szolgál majd, mint az, amelynek a feladatait átveszi.

Robert Fico hangsúlyozta, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok javulásáért jelentõs részben Orbán Viktor magyar kormányfõt illeti a köszönet. Hozzátette: "azt szeretném, hogy ez az új híd jelképe legyen annak, hogy mennyire komolyan vesszük a szlovák-magyar kapcsolatok még jobbá tételét." Megjegyezte, ritkán látni, hogy politikusok tartják magukat a szavaikhoz, de ez a magyar és a szlovák kormányfõk között az utóbbi években már hagyománnyá vált.

Az ünnepségen, amelyen bemutatták az új Duna-híd látványtervét is, Robert Fico azt is kijelentette: nem akar elõre inni a medve bõrére, de hiszi, hogy a híd a tervezett idõpontra elkészül.

Robert Fico több olyan közös álláspontot is megemlített, amelyekben szavai szerint mindkét kormányfõ véleménye megingathatatlan. Európa jövõjét tekintve a külsõ határok védelmének alapfontosságúnak kell lennie, ugyanakkor a belsõ határok nyitottságával kapcsolatban tett ígéreteket nem szabad megszegni; a közös Európáról pedig közösen kell döntéseket hozni, úgy, hogy közben tiszteletben kell tartani az egyes tagállamok különlegességeit – sorolta.

Orbán: megvédjük Európa külsõ határait és átjárhatóvá tesszük a belsõket

Az új komáromi Duna-híd legyen annak a jelképe, hogy mi megvédjük Európa külsõ határait és továbbra is nyitva tartjuk a belsõ határokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az új Duna-híd alapkõletételi ünnepségén.

Hozzátette: a híd építése bizonyíték arra, hogy szlovákok és magyarok európai polgárként átjárható, bejárható Európában hisznek. A visegrádi együttmûködés erõs alapokon nyugszik, mert olyan vezetõk állnak a közép-európai országok élén, akik a saját hazájukon túl Közép-Európában is gondolkodnak – jelentette ki.

Hírdetés

"Nekünk meggyõzõdésünk, hogy aki Közép-Európában gondolkodik és cselekszik, az jót tesz mind a négy visegrádi országnak, és jót tesz egész Európának is" – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, ennek is köszönhetõ, hogy az elmúlt idõszakban Szlovákia és Magyarország megtalálta az együttmûködés közös pilléreit a politikában és a gazdaságban.

Orbán Viktor kijelentette, a két nemzet akkor lehet még sikeresebb, ha közös határai mentén újabb és újabb kapcsolatokat hoz létre. Ennek legnagyobb nyertesei a két ország határán lévõ települések és az ott élõ emberek lesznek.

A magyar miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben hat új kapcsolat épült ki Szlovákia és Magyarország között. A teherkomp átadásával tíz kilométerre csökkent a határátlépési pontok közötti távolság. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez még mindig messze van a Nyugat-Európában megszokott 2-4 kilométeres távolságtól, úgyhogy "sok munkánk lesz még a jövõben", majd köszönetet mondott Robert Ficónak az elmúlt években végzett közös munkáért.

Az új híd 2019-re készülhet el

Az új komáromi Duna-híd építése 2012-re nyúlik vissza, megépítésérõl a magyar és a szlovák kormány akkor írt alá szándéknyilatkozatot.

Az új átkelõt a H-M DUNAHÍD Konzorcium építheti meg, melynek tagjai, a Hídépítõ Zrt., és a Mészáros és Mészáros Kft. A kivitelezés nettó összege 91,2 millió euró. Az új híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 õszére várható.

A gyalogosokat és a kerékpárosokat is szolgálja majd

A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos fõút vezet át, valamint kerékpárutat és gyalogos járdát, illetve közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

A hídszerkezet egy egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemezzel. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettõ pedig a szlovák oldali ártéren lesz. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 méter.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. és szlovák közútkezelõ társaság, a Slovenska správa ciest (SSC) beruházásban valósul meg, uniós, szlovák és magyar források felhasználásával.

A NIF Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az új Duna-híd a meglévõ vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épül meg. Jelenleg a kamionok korlátozás nélkül Vámosszabadi felõl 53, míg Parassapuszta felõl 180 kilométeres kerülõvel haladhatnak át a magyar és szlovák határon.

A tervezett komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egyoldalas híd csak Kanadában található. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja.  


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »