Orbánék kiterjesztenék a vasárnapi zárva tartást

Orbánék kiterjesztenék a vasárnapi zárva tartást

A kormány hétfőn áttekinti a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény egyéves tapasztalatait, majd azok szélesebb körű megvitatása után dönt a további lépésekről – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel.

A miniszterelnök hozzátette: nyilvánosságra hozzák majd azt a jelentést, amely tartalmazza mind a szakszervezetek, a munkavállalók álláspontját, mind az arra vonatkozó adatokat, hogy csökkent-e a forgalom a kiskereskedelemben, illetve átterelődött-e a nagyobb áruházaktól a kisebbekhez.

Mint mondta, a kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségről, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmiképp sem tennék kényszerré.

Közölte: a kabinet az elmúlt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy

a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

Hasonló eszközökkel élnének, mint a nyugati országokban

A nyugati országokéhoz hasonló terrorelhárítási eszközöket adna a hazai szervezeteknek a kormány terrorellenes intézkedéscsomagja – mondta.

A kormányfő úgy ítélte meg: az ellenzék technikai kérdéseket vetett fel a kormány előterjesztésével kapcsolatban és

bár a kabinet tiszteletben tartja az emberi jogokat védő álláspontot, azok szerinte másodlagosak akkor, amikor a magyar emberek élete kerülhet veszélybe.

Megismételte: bár a legutóbbi terrortámadás nem Magyarországon történt, az valójában az unió ellen, így ellenünk is irányult. Az ellenzék azonban nem veszi elég komolyan a fenyegetést – értékelte.

Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy a CIA-nak nincs tudomása olyan információról, amelyet a lengyel sajtó közölt magyarországi esetleges terrorcselekményekről.

Arról is beszélt: a fontos információknak egy központba kell befutniuk a jövőben, hogy azok összefüggései azonnal kiderüljenek, ezért egy ilyen rendszer kiépítését szorgalmazza.

Nincs szükség a dublini szabályok átírására?

A miniszterelnök a nemzeti szuverenitás elleni nyílt támadásként értékeli az Európai Bizottság kvótajavaslatát, amelynek elfogadását meg kell akadályozni. Közölte: a következő hetekben minél több helyre el kíván jutni Európában, hogy szövetségeseket találjon. Szerinte ha nem fordulunk szembe a kötelező betelepedési kvótára tett javaslattal, és azt elfogadják, akkor nem Magyarországon, hanem Brüsszelben mondják meg, kivel kell együtt élnünk, a jövőben milyen etnikai összetételű lesz az ország.

Nem a dublini szabályokat kellene átírni, hanem a schengenieket betartani és kiegészíteni, amelyre Magyarország javaslatot is tesz – mondta a kormányfő.

Lebegtetett célzás a szocialista nagytőkésekre

A magyarországi offshore-szálak egyenkénti kivizsgálására kéri a kormányfő a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat, valamint az adóhivatalt felügyelő minisztert. Úgy ítélte meg: a jelentős magyar politikai tényezők kívül állnak ezen az ügyön, a magyar szál szerinte leginkább bankárokhoz köthető, és bár nem kívánta pártdimenzióba terelni a kérést, úgy fogalmazott, inkább szocialista nagytőkésekhez.

Kivizsgálás jöhet a metrókocsik ügyében

A metrószerelvény-beszerzéssel kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta: az angol hatóságoktól meg kell kérni a visszaélésekre utaló bizonyítékokat, és ki kell vizsgálni azokat, amivel „a rendőrségnek és az ügyészségnek komoly munkája lesz”.

Nyakó István a Magyar Nemzetnek is beszélt arról, hogy számítanak a kormány törvénymódosító lépésére, mellyel értelmetlenné tenné a népszavazást. Mint mondta, egy „despotikus” hatalom nem tűri el azt, hogy az emberek nyíltan véleményt nyilvánítsanak ellenükben. Ettől függetlenül sikernek könyvelik el a tegnapi döntést. Az interjút itt találja, az NVI-nél történt tegnapi eseményekről itt olvashat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »