Orbánt másolja Cameron

Orbánt másolja Cameron

Mind a 27 millió brit háztartásnak brosúrát küld a brit kormány az EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás előtt, igyekezve meggyőzni a választókat arról, hogy Nagy-Britannia jobban jár, ha az Európai Unió tagja marad. Ugyanakkor az esélyegyenlőség jegyében a brit EU-tagság feladása mellett érvelő kampánycsoport is kap közpénzt arra, hogy eljuttassa a maga brosúráit a brit háztartásoknak – írja az MTI.

A brit királyi posta Angliában a jövő héten, Észak-Írországban, Walesben és Skóciában a május 5-én esedékes helyhatósági választások után kezdi a 14 oldalas magyarázó dokumentum kézbesítését.

A Downing Street szerdai bejelentése szerint a program 9,3 millió fontba (360 millió forintba) – háztartásonként hozzávetőleg 34 pennybe – kerül.

A brit kormány hasonló akciót a 2014 szeptemberében tartott skóciai függetlenségi népszavazás, illetve az európai közösségbeli brit tagságról 1975-ben rendezett referendum előtt is végrehajtott.

A háztartásoknak az 1975-ös népszavazás előtt kiküldött levélben személyesen Harold Wilson, Nagy-Britannia akkori munkáspárti miniszterelnöke szólította meg a választókat, és a brosúrán Wilson fotóportréja is szerepelt.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint azonban a most kézbesítendő levélen nem szerepel David Cameron jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök fotója.

Gazdasági sokk, emelkedő infláció

A kormányfői hivatal ismertetése szerint a dokumentum egyebek mellett hangsúlyozza majd, hogy több mint 3 millió brit munkahely függ az Európai Unióba irányuló brit exporttól, és ha a júniusi népszavazáson a választók többsége arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az unióból, az gazdasági sokkot és emelkedő inflációt okozna.

A Downing Street szerint a legutóbbi felmérések arra vallanak, hogy a választók 85 százaléka több információt szeretne kapni a kormánytól az EU-népszavazás előtt.

A konzervatív párti kormány – miután a februári EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról – június 23-ára írta ki a már három évvel korábban megígért népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról.

A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja.

A kormány és a kormányzó Konzervatív Párt azonban ennek ellenére megosztott a kérdésben. A kabinet több tagja is jelezte, hogy a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben a júniusi népszavazáson arra kíván szavazni, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Ismert, Orbán Viktor több alkalommal is élt hasonló megoldással: a napokban például több háztartás postaládájában is megjelentek a „kormány információ” logóval ellátott kiadványok, melyek szerint „a magyar reformok működnek”. A Népszava kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ ezekkel kapcsolatban azt közölte, a kormány decemberi ülésén úgy döntött, hogy tájékoztató kiadványt készít a magyar állampolgárok mindennapi életét érintő fontos kérdésekről. A legújabb füzet nyomdai előállítása és terjesztése több mint 180 millió forintba kerül az adófizetőknek – teszi hozzá a lap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »