Örömhír: mégsem tiltja be az EU a gíroszt

Bár számos cikk és tévés riport már-már elsiratta az európaiak kedvenc gyorsételét, a kebabot vagy gíroszt, esetleg dönert, az Európai Parlamentben szerdán nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot az a javaslat, amit sokan „betiltásként” értelmeztek. A határozati javaslat – amelyet a plenáris ülés 373:272 arányban leszavazott – valójában a nyárson sütött húshoz adott, foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenezte volna.

A döntés értelmében az Európai Bizottság továbbra is engedélyt adhat arra, hogy különböző foszfátokat – az úgynevezett di-, tri- és polifoszfátokat, amelyek E betűs jelzése az E 338-tól 452-ig terjed – lehessen használni a csirke-, marha-, bárány- és borjúhúsban. A bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a húsok ne essenek szét, egységesen lehessen sütni és fagyasztani azokat.

Az ezt ellenző, a környezetvédelmi bizottság által benyújtott javaslat egészségügyi aggodalmak miatt mindenképp megvárta volna az engedélyezéssel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozatalát. Az uniós élelmiszerügyi hatóság 2013-ban már foglalkozott a foszfátokkal, de akkor nem győzték meg róla, hogy veszélyes lenne. 2018 végéig viszont új tanulmányt készítenek, érdemi döntés csak ezután várható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »