Őrült iramban terjed hazánkban a halálos vírus

Őrült iramban terjed hazánkban a halálos vírus

Csaknem 20 százalékkal nőtt a magyar nők körében a humán papillomavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, míg a férfiak esetében 35 százalékkal emelkedett a vírussal kapcsolatba hozható halálesetek előfordulása – hívták fel a figyelmet a problémára szakértők. Jelenleg háromféle vakcinát lehet beadatni a HPV ellen, de csupán az egyik ingyenes a 7. osztályos lányoknak, mindenki másnak fizetni kell érte.

Riasztóan emelkedik a HPV okozta megbetegedések és halálozások száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesített adatai alapján – adta hírül közleményében a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság. Mint írták, a magyar nők körében a HPV okozta rákos megbetegedések száma 20 százalékkal nőtt, ráadásul 8 százalékkal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, mint korábban. A férfiak körében ennél is riasztóbb a tendencia: a Semmelweis Egyetem HPV-központjának összesített eredményei alapján a vírussal kapcsolatba hozható halálesetek száma 35 százalékkal emelkedett. Az eredmények hátterében a társaság szerint leginkább a tudatlanság áll: a lakosság ötöde még mindig nem hallott a szexuális úton fertőző HPV-ről, így a hozzáférhető védőoltásokról sem.

A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy a nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, évente közel 500 halálos áldozatot szedő HPV okozta megbetegedés, míg a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben, amelyben tízből hatan életüket vesztik. A betegség évekig lappanghat tünetmentesen, ami jelentősen megnehezíti a felismerést és a megelőzést. A HPV tehető felelőssé a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsért is, amellyel minden tizedik ember találkozik élete során legalább egyszer. Sokan nem tudják, de az óvszerhasználat sem nyújt elegendő védelmet, éppen ezért javasolják egyre többen a HPV elleni vakcina beadatását.

Nőknél már fiatal korban jelentkezik

– A HPV okozta megbetegedések a férfiak esetén az 55–75 éves korosztályt veszélyeztetik leginkább, a nők körében viszont már fiatalkorban, a 15–25 évesek között is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Később ugyan a felére csökken a HPV-fertőzés gyakorisága, de 56 éves kor felett ismét emelkedik azoknak a száma, akiknek a szervezetében kimutatható a vírus – hívta fel a figyelmet Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

Sokan nem tudják, de a legyőzött fertőzés után nem alakul ki automatikus védettség a szervezetben, az óvszer használata pedig nem jelent teljes biztonságot, a legmegbízhatóbb védelem oltással érhető el. – Az utánkövetések alapján a védelem a 9–15 éves korosztály esetén a leghatékonyabb, de az újrafertőződés magas kockázata miatt felnőttkorban, már megkezdett szexuális élet esetén is javasolt az oltás beadatása. A legújabb, kilenckomponensű vakcina 90 százalékos védelmet biztosít a méhnyakrákkal szemben – foglalta össze az oltás előnyeit Szőnyi György.

Hazánkban kettő-, négy- és kilenckomponensű oltás érhető el. Utóbbi kettő férfiak részére is adható, és a nemi szervi szemölcsökkel szemben is hatásos. A kétkomponensű oltás az, melyet 2014 óta a 7. osztályos lányok térítésmentesen kérhetnek az iskolában. A négykomponensű HPV-vakcina oltásonként 17 990 forintba kerül, míg a kilenckomponensű vakcina oltásonként 27 990 forintos ajánlott fogyasztói áron kapható a patikákban, mindkettő esetében három vakcinára van szükség a védettséghez. Az iskolás fiúkat nem oltják, és a 7. osztályosnál idősebb lányoknak, nőknek, férfiaknak is fizetniük kell, mert az oltásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja.

Vonnák Eszter szülész-nőgyógyász lapunknak korábban arról beszélt, hogy a HPV azért is jelent komoly veszélyt, mert a nőknél csak a jóindulatú HPV-nek vannak tünetei, ezek szemölcsös elváltozás képében jelennek meg, amit vagy a beteg, vagy a párja idővel észlel, ezzel szemben a rosszindulatú HPV-nek nincsenek tünetei. Éppen ezért fontos a rákszűrés, hogy időben diagnosztizálják a problémát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »