Osama Krayem egy igazi svéd – a sikeres integráció újabb bizonyítéka

Osama Krayem egy igazi svéd – a sikeres integráció újabb bizonyítéka

A brüsszeli merényletekben vállalt szerepe miatt pénteken elfogott 23 éves Osama Krayem svéd állampolgárságú, második generációs bevándorló, vagyis a sikeres integráció újabb bizonyítéka. Malmö Rosengard nevű negyedében lakott, ahol piti bűnöző volt, mielőtt csatlakozott a szíriai iszlamista szélsőségesekhez.

A szülei Palesztinából érkeztek. Rosengardban 80 százalék fölött van a munkanélküliség aránya. Jól ismerte őt a helyi rendőrség, többszörös visszaeső volt, például lopkodott. A radikálisok tökéletes célpontja volt: nem volt se munkája, se pénze, se jövője – mondta Muhammad Khorsid, aki beilleszkedési programot vezet a városrészben a bevándorlók számára. Ezek szerint nem túl sikeresen.

A nagynénje szerint a családot elborzasztotta a hír, hogy Osama a szélsőségesekhez fordult. Radikalizálódása hirtelen és váratlan volt. "Hirtelen eltűnt. A családban senki sem tudott róla. Aztán külföldről hívott fel, és azt mondta: velük vagyok és nem térek vissza". Korábban naponta ötször imádkozott, és a mecsetben is töltött időt a barátaival, de senki sem gondolta róla, hogy Szíriába utazhat, és csatlakozhat a dzsihádhoz. Az anyja belebetegedett ebbe. Előtte a fiú ivott, drogozott és belekeveredett kisebb bűncselekményekbe is. Aztán eltávolodott barátaitól, szakállat eresztett, és prédikációkat hallgatott a mobilján keresztül különböző hitszónokoktól.

Krayem képeket töltött fel magáról a közösségi portálokra, például egy olyat is, amelyen egy géppisztollyal látható az Iszlám Állam lobogója alatt. Szíriába 2015-ben ment.


Osama Krayem

Magnus Ranstorp svéd terrorellenes szakértő szerint Krayem megpróbált másokat is toborozni Malmöben. Ranstorp egy 2009-ben készült tanulmányban már felhívta a figyelmet az iszlamista szélsőség terjedésére Rosengardban.

A belga ügyészek szerint Krayem a Maelbeek brüsszeli metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában volt, és ő vásárolta a repülőtéren elkövetett merényleteknél használt táskákat. Szíriából Görögországon keresztül tért vissza 2015 szeptemberében.

Agymosáson ment át, de nem tudjuk, hogy ki részéről, mikor és hol – mondta Nabil Chibib, egy 46 éves libanoni palesztin, aki 1990. óta él Svédországban, és – mint mondta – ismeri Krayem apját, aki orvos, és imám is az egyik ottani mecsetben, de nem szélsőséges.

Szombaton senki sem nyitott ajtót a családnál. A lépcsőházban egy fiatal férfi udvariasan elküldte az AP amerikai hírügynökség tudósítóját.

Chibib sajnálkozott azon, hogy Rosengard a maga szürkés háztömbjeivel gyakran kerül negatív összefüggésben a svéd és a külföldi sajtó címlapjaira. A környéken régóta gondok vannak a bűnözés miatt, noha még mindig jobb a helyzet, mint a nagy amerikai városok nyomornegyediben. Rosengard leghíresebb szülöttje Zlatan Ibrahimovic labdarúgó.

A negyedből két kiút van: a labdarúgás vagy a radikalizmus – véli Chibib. Zlatan kemény, goromba gyerek volt, de a futball felé indult el, az egyik ösvényt választotta. Mindig is az egyik lesz közülünk. Krayem nem – jelentette ki.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Eredetileg Párizsban akartak lecsapni a brüsszeli merénylők


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »