Összefogás helyett az ukrán magyarellenességből is gagyi választási trükközést csinált a Fidesz

Összefogás helyett az ukrán magyarellenességből is gagyi választási trükközést csinált a Fidesz

A Jobbik Ifjúsági Tagozata ugyanis péntek este másokhoz hasonlóan megjelent az Ukrán Nagykövetség előtt, hogy ott méltósággal tiltakozzon az Ukrán kormány jogtiprása ellen.

Ismert, az ukrán oktatás nyelvéről szóló törvény 7. cikkelye kimondja, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, és a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású iskolák külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól az anyanyelvi tárgyak kivételével minden tantárgyat ukránul oktatnának.

A magyar közösség védelmének érdekében a Jobbik már a kezdetektől tiltakozott az ukrán oktatási törvénytervezet ellen, és a lehető legszigorúbb fellépést szorgalmazta. És itt jött a probléma:

Kósi Márk és Kálló Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozat országos alelnökeinek beszámolója szerint a szervezés során azzal az indokkal utasították el a fideszesek a jobbikosok felszólalási kérését, hogy a tiltakozáson kizárólag a határon túli szervezetek kapnak lehetőséget erre. Ezt ők el is fogadták, mégis, a megállapodással ellentétben mind a Fidelitas, mind az IKSZ elnöke felszólalhatott.

A Jobbik szerint így a két kormánypárti szervezet ezt az össznemzeti ügyet is egy „silány, komédiába forduló belpolitikai sárdobálás szintjére süllyesztették”, amiből természetesen a kormánypropaganda sem maradhatott ki. Egyúttal elszomorítónak nevezték, hogy a magyar kisebbség érdekeit lábbal tipró nyelvtörvénnyel szemben a Fidelitas csak egy mindössze öt pontos petícióval készült, mely semmilyen konkrét, kézzelfogható intézkedést nem tartalmaz. Szerintük Orbán Viktor eddig képviselt álláspontja totális kudarc volt.

Bár felszólalni nem engedték őket, a Jobbik IT követeli, hogy a Fidesz és a Fidelitas a lehető legszigorúbb szankciókat helyezze kilátásba Ukrajnával szemben arra az esetre, ha Petro Olekszijovics Porosenko elnök aláírja az oktatási törvény módosítását.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »