Összeomlás fenyegeti a Slovensko.sk portált

Összeomlás fenyegeti a Slovensko.sk portált

POZSONY. Képtelenek idõben kézbesíteni a különféle határozatokat az elektronikus postafiókok. Az áldatlan helyzeten e hét végén kellene változtatni.

Valaki elmegy a postára az ismert sárga értesítéssel, amiért cserébe meg kellene kapnia a küldeményét. A posta munkatársa le is tépi a kézbesítési bizonylatot, amit az illetõ aláír, ám a levelet mégsem kapja meg. Mivel a bizonylatot aláírta, a feladó meg van gyõzõdve arról, hogy a levél tartalmát el is olvasta, pedig nem ez történt – ekképp festhetõ le a Slovensko.sk portál jelenlegi mûködése, amelynek biztosítania kellene az egyes hivatalok és bíróságok elektronikus határozatainak a kézbesítését több mint 70 millió euróért – írja a Sme.sk portál.

Bár a rendszer az immár elektronikusan kommunikáló polgároknak és cégeknek jelzi a határozat kézbesítését, és lehetõvé teszi az elektronikus aláírásmódot, ám a határozatot nem küldi el a címzettnek. Az átvett hír tartalma általában pár perc alatt láthatóvá válik.

A bíróságoktól és hivataloktól kapott küldemények esetében alapvetõ problémát jelent az, hogy az átvételi bizonylat aláírásának pillanatától kezdve telik a fellebbezés vagy a különféle illetékek befizetésének határideje. Manapság azonban az elektronikus rendszerben annak tartalmáról csak többnapos késéssel értesülünk.

E problémáról a Slovensko.sk portált mûködtetõ Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége is tud. A kellemetlenségekért elõre is elnézést kér. A kései kézbesítés oka az ügynökség szerint a hétköznapokon a Slovensko.sk portálon keresztül feladott küldemények számának jelentõs mértékû megnövekedése.

Mit tegyen az, aki lekéste a határidõt?

Ha a vázolt problémákat sikerül e hétvégén eltávolítani, amit az ügynökség ígér, akkor a kései kézbesítésnek a polgárokra és a cégekre nézve nem kellene jelentõsebb következményekkel járnia.

Leggyakoribbak ugyanis a 15 napos fellebbezési határidõk. Azok a rendõrségi határozatok esetében a legrövidebbek: háromnaposak, ám a rendõrség még nem használja küldeményei kézbesítésére a Slovensko.sk portált.

Ha valaki a kései kézbesítés miatt késte le a fellebbezési határidõt, akkor a törvény szerint kérheti a kézbesítés anulálását és megismétlését; a fellebbezésre ilyen esetben pótterminust kap.

Több ezer elszámolás

A kézbesítéssel kapcsolatos mûszaki problémák kedden derültek ki – tájékoztat a DSL.sk portál.

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) szeptember elején kezdte e rendszeren keresztül 87 ezer elektronikus kézbesítést kihasználó ügyfelének szétküldeni az egészségbiztosítással kapcsolatos éves összegezést. Azok többsége cég, mivel számukra kötelezõ az e-postafiók léte.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »